Кога да потърся кариерен коуч?

2 декември 2016

Кариерен коуч | PersonalHR Очевидните отговори са:

Когато сте в процес на търсене на работа и имате нужда от консултант, който да ви напътства и подкрепя.

Когато сте решили, че искате промяна, но не сте сигурни в каква посока да поемете.

Когато сте решили, че искате промяна, знаете посоката и осъзнавате, че за да постигнете целите си, ще ви трябва професионално съдействие.

Когато сте на пазара на труда от известно време и е ясно, че стратегията ви не носи очакваните резултати.

Когато имате проблем с ясно звено от процеса по търсене на работа – например, не ви се обаждат за интервю или обаждат ви се за интервю, но не получавате оферта.

Как да постъпите, обаче, ако обстоятелствата ви не са толкова ясни?

1. Не се чувствате добре на работното място, но и не се разпознавате в един или повече от тези знаци, че може би е време да смените работата си.

2. Не искате да сменяте компанията и позицията си, но и не сте удовлетворени напълно от текущото си професионално положение или имате притеснения, които определяте като „не чак толкова сериозни, за да започна да търся други възможности, но и не чак толкова маловажни, че да ги пренебрегна“.

3. Скоро са ви повишили и не се усещате достатъчно подготвени за новите предизвикателства.Кариерен коуч | PersonalHR

4. Не се сработвате добре с екипа  и/или мениджъра си.

5. Чувствате се в задънена улица на текущата си позиция и не сте сигурни как да подходите: дали да търсите развитие в настоящата си компания, има ли смисъл да говорите с някого, да търсите ли възможности навън?

6. Не сте удовлетворени от баланса между работата и личния си живот.

7. Харесвате позицията си и искате да израствате професионално, но не сте сигурни как да подходите.

8. Има позиция в компанията, в която работите, в различна сфера от вашата – напр., вие се занимавате с обслужване на клиенти, а позицията е в отдел маркетинг, която ви харесва и искате да опитате, но не знаете как да се презентирате, за да я получите.

9. Нещо ви притеснява в професионално отношение, но не можете да дефинирате точно какво.

10. Увличате се от тема, която не е свързана с кариерата или с хобитата ви и се чудите дали от този интерес не може да излезе нещо повече.

Ако сте в една или повече от горните ситуации, свържете се с кариерен коуч. Коучът ще ви зададе правилните въпроси, ще ви провокира, ще ви извади от зоната ви на комфорт, ще дискутирате, ще анализирате, ще обсъждате потенциални възможности, ще стигате до прозрения и ще правите планове. Заедно ще изясните ситуацията, ще определите посока и подход, ще направите разбор на опциите и ще определите ресурсите, които ще са ви необходими, за да постигнете целта си.

Коментирайте