Как да успея в корпоративния свят PersonalHR кариерни консултации и коучинг

Преди няколко дни имах запитване в Quora за разликите между голяма корпорация и собствен бизнес и как да се справим с прехода, след като сме били предприемачи. Предлагам ви моите размишления по темата и съвети как да бъдете успешни в голяма организация.

Има няколко съществени разлики между корпорация и собствен бизнес или по-малка компания. Голямата организация е:

  • По-структурирана– повече процеси, правила и хора, с чието мнение или одобрение е необходимо да се съобразявате в ежедневната си работа.
  • По-сигурна – получавате заплатата си всеки месец и сумата не зависи толкова от броя на часовете, които работите в сравнение със собствения бизнес.
  • По-ограничаваща– преди да вземете работно решение, ще трябва да се съобразите с ценностите и политиките на компанията и поне с мнението на прекия ви ръководител.

Моите съвети за успешна корпоративна навигация:

1. Бъдете търпеливи: идвате от почти диаметрално противоположна среда и организационна култура и ще отнеме известно време преди да се почувствате комфортно в новата среда. Бъдете търпеливи, особено със себе си, както и с колегите и мениджъра – те може не винаги да разбират защо изглежда, че избързвате при взимане на решения или сте нетърпеливи с корпоративната машина.

2. Разчитайте на колегите си: вероятно сте изпълнявали повечето от ролите във вашата (или в по-малката) компания и сте взимали решенията сам. Това ще бъде една от най-големите промени, които ще трябва да направите присъединявайки се към корпоративния свят. Ще се наложи да разчитате на колегите си, и да ги подсещате, когато е необходимо, да си свършат работата, за да можете вие да свършите своята. Преди да можете да вземете решение, ще трябва да се консултирате с всички заинтересовани от крайния резултат.

3. Уважавайте правилата (поне в началото): може би ще ви е Как да успя в корпоративния свят PersonalHR кариерни консултации и коучингтрудно да се придвижвате през корпоративните процеси и предизвикателно да извървите всички стъпки, когато виждате, че има по-добър, по-евтин и по-ефикасен начин. Моят съвет е да следвате правилата, поне през първите 6-9 месеца, и да научите как действат и най-важното – защо. Водете си бележки за всичко, което може да се подобри, но не бързайте да го споделяте или да предлагате съкращаване на броя стъпки в процесите. След първите няколко месеца ще разберете какво стои зад всяка стъпка и ще можете да направите предложения за подобрения, без да ви липсва важен контекст.

4. Образовайте се: промяната на работния стил е процес и изисква информация. Колкото повече знаете – за компанията, индустрията, бизнеса и организацията, хората, екипите, толкова по-добър навигационен арсенал ще придобиете и ще можете да успеете в корпоративния свят. Така че, четете, слушайте и наблюдавайте.

5. Политика: това (поне от моя гледна точка) е една от най-неприятните особености на големите организации. Понякога, а в някои компании доста често, политическите особености се оказват по-важни от бизнес параметрите. Кой ще бъде засегнат? Кой трябва да бъде уведомен? Как да структурирам предложението си, така че финансовият мениджър да го одобри? Кого да включа, за да ме подкрепи? Кой познава директора, който се опитвам да убедя? и т.н. и т.н. В повечето големи организации няма какво да направите, за да промените политическия климат, така че бъдете търпеливи и научете как работят всички политически зависимости.

6. Насладете се на предимствата: сигурност, рутина, предсказуемост, корпоративно име, на което да се опрете, когато се опитвате да се срещнете с потенциален клиент, възможности за обучение, платен отпуск, колеги, от които да учите – това са все положителни характеристики на корпоративния свят. Оценете ги и им се наслаждавайте.

Ако току що започвате работа в голяма организация, или навлизате в корпоративния свят след известно прекъсване, и имате нужда от съвети и подкрепа как да бъдете успешни, свържете се с мен да обсъдим най-подходящите възможности за коучинг.


Един отговор за “Как да успея в корпоративния свят?”

  1. Много ни харесаха разсъжденията и съветите ти, Теди. Прочетох ги на глас и се кефихме отново с теб, целуваме те, успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , ,