След като завърших университета и започнах работа като мениджър проекти в софтуерна компания, кариерата ми се движеше само нагоре – повече проекти, повече отговорности, управление на процеси, управление на хора. В един момент бях мениджър на около 130 човека и очаквах да се почувствам завършена и успяла. За моя изненада се чувствах недоволна, фрустрирана и ходех с нежелание на работа.

Защо след като бях правила всичко правилно? Завърших в топ 4 във випуска на Американския университет. Имах план за кариерата си. Учех нови неща, придобивах умения, развивах се, смених сферата, бях в процес на получаване на MBA степен от друг престижен, също Американски, университет. Какво и къде се беше объркало? Защо не се наслаждавах на успеха си?

Оказа се, че отговорът е лесен, от ретроспективна гледна точка. Тогавашният ми мениджър, човек с невероятен талант да разпознава талантите на другите, видя къде е проблемът и го разреши като ми предостави подходящото поле за изява. Беше (му) ясно, че оперативната работа не е за мен и той ми възложи проектни задачи. Беше (му) ясно, че обичам да водя хора, в които работим по проекти – събрали сме да стигнем от точка А до точка Б и след това преминаваме към следващото предизвикателство, но не и в оперативна среда – всеки ден едни и същи задачи, графици, клиентски и служителски проблеми, и той ми възложи да координирам хора, които не рапортуват директно на мен. И всичко се намести като с магическа пръчка. Продуктивността, ефективността и мотивацията ми се върнаха на обичайните за мен високи нива, както и професионалното ми щастие и удовлетвореност.

По-глобалните въпроси, обаче, продължиха да ме тревожат. Ами сега? Какво става с кариерата ми при това положение? Как ще се развивам и ще израствам? Как ще напредвам? Към какво ще се стремя, след като стандартното вертикално развитие не е за мен?

Оказа се, че израстването по корпоративната вертикала е само един от вариантите, а има още 5. Кои са другите?

1. Да се развиеш хоризонтално: ако не се изкачваш по корпоративната стълбица, а се движиш настрани – развиваш ли се? Разбира се. Ако си в екип, който се занимава с корпоративни продажби, особено такива с дълъг продажбен цикъл, можеш да се впуснеш в различните параметри: координация на проекта, техническо решение, подготовка на цената, оценка на риска и много други. Обогатяваш познанията си за различните сфери, както и тези за процеса, учиш нови теми и техники и опознаваш нови екипи.

2. Да се обогатяваш на текущата позиция, която заемаш: ако не работиш в голям екип, в който има различни длъжности, можеш да допълваш, развиваш и награждаш текущата си позиция.

3. Да изследваш различни възможности: в Procter & Gamble това е измислено и въведено по чудесен начин. Като постъпваш на работа при тях, можеш да влезеш в ротационна програма, според която сменяш естеството на работата си на всеки две години в продължение на максимум 5 цикъла, след което избираш и те избират за твоето нещо и продължаваш да се развиваш там. Така можеш да опиташ счетоводство, финансов анализ, маркетинг, продажби и всички други длъжности, които предлага компания за бързооборотни стоки. В компании, в които този процес не е структуриран толкова добре, винаги можете да говорите с мениджъра си за интересите си и да поискате разрешение да разберете повече за определена професионална сфера, която ви привлича. В рамките на компанията, разбира се.

4. Да отстъпиш назад: повишили са ви, но става ясно, че управлението на хора не е за вас и предпочитате индивидуалната или по-техническата работа (или обикновено и двете). Не е срамно да проведете откровен разговор с работодателя си и да го помолите за старата си позиция, на която да се развивате, така че да станете още по-добър специалист.

5. Да се преместиш: разбира се, винаги остава вариантът, в който след като се обследвали всички останали опции става ясно, че не можете да осъществите потенциала си в текущата си компания и започвате да търсите навън.

Разпознахте ли се? Имате ли нужда от разговор с кариерен коуч за определяне на следващата ви кариерна стъпка – в компанията, в която в момента работите или извън нея? Свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда полезна.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , ,