Какво е анализ на жизнения цикъл?

Подобно на природата, нашият живот и кариера също имат естествени ритъм и цикличност:

От началото на живота през юношество, младост, зрялост и смърт.

От първата ни стажантска позиция, през израстване в кариерата или промяна на посоката, смяна на роли и работодатели, пенсиониране.

От започване на бизнес, през първите трудни години, разгръщане и/или затваряне, продажба или предаване на следващото поколение.

Хюман дизайн системата ни предоставя възможност да надникнем зад завесата на тези цикли, да видим рамката и да се запознаем с процесите и с това да се подготвим за основните теми, които ни очакват, да ги наблюдаваме и да минем през всеки цикъл по-осъзнато и с повече внимание към уникалното ни устройство и начин за взимане на решения.

За кого е анализът на жизнен цикъл?

Сигурно сте забелязали – по себе си или по хората около вас – че:

всяка нова лична обиколка около слънцето е белязана от различна тема, уроци, предизвикателства;

периодът около 30-тата ни година е особено турбулентен и свързан с раздели и загуби в личен и професионален план, търсения, сътресения и събуждания от всякакво естество.

когато наближим 40, минаваме през кризата на средната възраст и някои от нас си купуват скъпи спортни коли, за да се почувстват отново млади, други се развеждат, за да намерят любовта в нова връзка, а трети правят остър кариерен завой, за да потърсят смисъл;

периодите около 50 и 60 години също са изпълнени с лутания, съмнения и промени.

Кога е подходящо да направим анализ на жизнен цикъл?

няколко месеца преди рождения ви ден, за да идентифицирамe, анализираме и се подготвим за сюжета на годината, която ви предстои.

няколко месеца/години преди или след като сте навършили 30 години, за да се запознаем с потенциалните предизвикателства, които носи този цикъл, какво да наблюдаваме и за какво да внимаваме.

няколко месеца/години преди или след като сте навършили 40 години, за да разбулим мистерията около кризата на средната възраст, да анализираме какво би могло да я предизвика и какви качества привнася този период към устройството и начина ни на взаимодействие.

няколко месеца/години преди или след като сте навършили 50 или 60 години, за да вникнем в механиката на тези цикли и да видим какво са ни подготвили като теми и уроци.

Ако се чувствате объркани, не на място, усещате, че в живота ви се появяват нишки, които не можете да проследите, системата за дизайна на човека може да внесе яснота и успокоение за устройството ви и за влиянието на жизнения цикъл, през който минавате в момента. Свържете се с мен, за да поговорим за нуждите ви.

Аз съм сертифициран хюман дизайн коуч за анализ на жизнен цикъл към Международното училище по хюман дизайн. Ползвам препоръчаните подходи, като добавям моя индивидуален поглед базиран на 15 години професионален опит с участие и управление на проектни и оперативни екипи.