Учейки повече за кариерното консултиране и коучинг, четейки и гледайки лекции, попадам на интересни факти и статистики за процеса по търсене на работа. Подбрах 10 от най-подходящите, които искам да споделя с вас, да видим заедно какво означават и да помислим за стратегии за справяне.

 1. Специалистите по подбор прекарват средно по 6 секунди на всяко CV по време на първоначалния преглед. (Източник: lynda.com)
 2. 1 правописна или граматическа грешка и CV-то ви отива в кошчето за боклук. (Източник: Recruiterbox)
 3. Ако изпратите CV с непрофесионален мейл адрес в информацията ви за контакт (напр. baby88@gmail.com), има 76% шанс кандидатурата ви да бъде отхвърлена още при първоначалния преглед. (Източник: Recruiterbox)
 4. 87% от специалистите по подбор използват LinkedIn, за да търсят кандидати за позициите си. (Източник: Jobvite)
 5. Кандидатите повикани за лична среща с работодателя, в повечето случаи, са между 6 и 10. (Източник: lynda.com)
 6. Отнема средно три интервюта и 3-6 седмици след това, за да получите предложение за работа. (Източник: MRINetwork)
 7. 56% от бившите безработни са научили за настоящата си работа чрез мрежата си от контакти. (Източник: lynda.com)
 8. <30% от хората, които кандидатстват онлайн получават отговор. (Източник: lynda.com)
 9. Жените кандидатстват за позиция само ако смятат, че покриват 100% от изискванията, докато мъжете – ако смятат, че отговарят на 60%. (Източник: Lean In: Women, Work and the Will to Lead, Sheryl Sandberg)
 10. Един от трима работодатели отхвърлят кандидати въз основа на нещо, което са открили за тях онлайн. (Източник: Recruiterbox)

Нека да обсъдим какво означава всеки от тези факти и статистики за търсещите работа:

1. Ако специалистите по подбор прекарват средно 6 секунди с резюмето ви, какво трябва да включва то, за да им привлече вниманието? Ключови думи. При първоначалния преглед, хората, които преглеждат документите ви търсят ключовите думи за определения профил и ако не ги намерят, шансовете ви да продължите напред в процеса са минимални.

2. CV-то ви отива в кошчето, когато преглеждащият забележи правописни или граматически грешки – тоест, може да сте перфектният кандидат, но ако не сте отделили време да прегледате документите си за кандидатстване и да покажете уважение към позицията и компанията, няма да получите покана за интервю.

3. Непрофесионални мейл адрес в информацията ви за контакт – винаги като си помисля, че всички трябва да го знаят, съм изненадана от броя на CV-тата, съдържащи мейли с прякори, неуместни съкращения, цифри и т.н. Ако нямате мейл адрес, който да звучи професионално, използвайте първото си име и фамилията, или подходящи вариации, за да си създадете.

4. Около 90% от специалистите по подбор ползват LinkedIn, за да търсят кандидати за позициите сикакво означава това за вас? Означава, че и вие трябва да сте в LinkedIn. Сега. С обстоен и професионален профил, с подходящите ключови думи, с които да излизате в търсенията за избраната индустрия или професия.

5. Кандидатите, които стигат до интервю са между 6 и 10и? И – като сте стигнали до тази стъпка, имате доста добър шанс да получите предложение за работа. За това не го пропилявайте. Подгответе се.

6. Отнема около 3-6 седмици, за да ви изпратят предложение за работазаредете се с търпение.

7. 56% от бившите безработни са научили за настоящата си работа чрез мрежата си от контакти. Тази статистика доказва нещо, което повечето от нас знаем – когато си търсим работа, е добре да ползваме контактите си, да сме проактивни и да ползваме нестандартни подходи.

8. По-малко от 30% от хората, които кандидатстват онлайн получават отговор – доста нисък процент, нали? Ако не искате да чакате да ви забележат, можем да направим проактивна стратегия и подход към компаниите и позициите, които съответстват на уменията и интересите ви.

9. Жените кандидатстват за позиции, за които отговарят на 100% от изискванията, а мъжете – на 60%. Жените определено имат нужда да поработят върху самочувствието си и да четат обявите от гледна точка на задължителни изисквания и такива, с които работодателят е готов да направи компромис. Добър кариерен коуч може да бъде много полезен в този процес.

10. Един от трима работодатели отхвърлят кандидати въз основа на нещо, което са открили за тях онлайн – грижете се за онлайн имиджа си. Потърсете името и мейл адреса си в Google и прегледайте резултатите през призмата на критичен работодател. Ако има нещо, което не ви харесва, махнете го.

Имате ли нужда от партньор, който да ви напътства и насърчава в процеса по търсене на работа? Свържете се с мен и ще обсъдим как мога да ви бъда най-полезна.


Един отговор за “Тенденции и съвети за търсене на работа”

 1. Много полезна и информативна статия. Точка четири беше интересна за мен, учудих се колко голям процент от работодателите търсят кадри там. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , ,