Тенденции и съвети за търсене на работа

23 август 2017

Учейки повече за кариерното консултиране и коучинг, четейки и гледайки лекции, попадам на интересни факти и статистики за процеса по търсене на работа. Подбрах 10 от най-подходящите, които искам да споделя с вас, да видим заедно какво означават и да помислим за стратегии за справяне.

 1. Специалистите по подбор прекарват средно по 6 секунди на всяко CV по време на първоначалния преглед. (Източник: lynda.com)
 2. 1 правописна или граматическа грешка и CV-то ви отива в кошчето за боклук. (Източник: Recruiterbox)
 3. Ако изпратите CV с непрофесионален мейл адрес в информацията ви за контакт (напр. baby88@gmail.com), има 76% шанс кандидатурата ви да бъде отхвърлена още при първоначалния преглед. (Източник: Recruiterbox)
 4. 87% от специалистите по подбор използват LinkedIn, за да търсят кандидати за позициите си. (Източник: Jobvite)
 5. Кандидатите повикани за лична среща с работодателя, в повечето случаи, са между 6 и 10. (Източник: lynda.com)
 6. Отнема средно три интервюта и 3-6 седмици след това, за да получите предложение за работа. (Източник: MRINetwork)
 7. 56% от бившите безработни са научили за настоящата си работа чрез мрежата си от контакти. (Източник: lynda.com)
 8. <30% от хората, които кандидатстват онлайн получават отговор. (Източник: lynda.com)
 9. Жените кандидатстват за позиция само ако смятат, че покриват 100% от изискванията, докато мъжете – ако смятат, че отговарят на 60%. (Източник: Lean In: Women, Work and the Will to Lead, Sheryl Sandberg)
 10. Един от трима работодатели отхвърлят кандидати въз основа на нещо, което са открили за тях онлайн. (Източник: Recruiterbox)

Нека да обсъдим какво означава всеки от тези факти и статистики за търсещите работа:

1. Ако специалистите по подбор прекарват средно 6 секунди с резюмето ви, какво трябва да включва то, за да им привлече вниманието? Ключови думи. При първоначалния преглед, хората, които преглеждат документите ви търсят ключовите думи за определения профил и ако не ги намерят, шансовете ви да продължите напред в процеса са минимални.

2. CV-то ви отива в кошчето, когато преглеждащият забележи правописни или граматически грешки – тоест, може да сте перфектният кандидат, но ако не сте отделили време да прегледате документите си за кандидатстване и да покажете уважение към позицията и компанията, няма да получите покана за интервю.

3. Непрофесионални мейл адрес в информацията ви за контакт – винаги като си помисля, че всички трябва да го знаят, съм изненадана от броя на CV-тата, съдържащи мейли с прякори, неуместни съкращения, цифри и т.н. Ако нямате мейл адрес, който да звучи професионално, използвайте първото си име и фамилията, или подходящи вариации, за да си създадете.

4. Около 90% от специалистите по подбор ползват LinkedIn, за да търсят кандидати за позициите сикакво означава това за вас? Означава, че и вие трябва да сте в LinkedIn. Сега. С обстоен и професионален профил, с подходящите ключови думи, с които да излизате в търсенията за избраната индустрия или професия.

5. Кандидатите, които стигат до интервю са между 6 и 10и? И – като сте стигнали до тази стъпка, имате доста добър шанс да получите предложение за работа. За това не го пропилявайте. Подгответе се.

6. Отнема около 3-6 седмици, за да ви изпратят предложение за работазаредете се с търпение.

7. 56% от бившите безработни са научили за настоящата си работа чрез мрежата си от контакти. Тази статистика доказва нещо, което повечето от нас знаем – когато си търсим работа, е добре да ползваме контактите си, да сме проактивни и да ползваме нестандартни подходи.

8. По-малко от 30% от хората, които кандидатстват онлайн получават отговор – доста нисък процент, нали? Ако не искате да чакате да ви забележат, можем да направим проактивна стратегия и подход към компаниите и позициите, които съответстват на уменията и интересите ви.

9. Жените кандидатстват за позиции, за които отговарят на 100% от изискванията, а мъжете – на 60%. Жените определено имат нужда да поработят върху самочувствието си и да четат обявите от гледна точка на задължителни изисквания и такива, с които работодателят е готов да направи компромис. Добър кариерен коуч може да бъде много полезен в този процес.

10. Един от трима работодатели отхвърлят кандидати въз основа на нещо, което са открили за тях онлайн – грижете се за онлайн имиджа си. Потърсете името и мейл адреса си в Google и прегледайте резултатите през призмата на критичен работодател. Ако има нещо, което не ви харесва, махнете го.

Имате ли нужда от партньор, който да ви напътства и насърчава в процеса по търсене на работа? Свържете се с мен и ще обсъдим как мога да ви бъда най-полезна.

Коментар

 1. Стела Додова каза:

  Много полезна и информативна статия. Точка четири беше интересна за мен, учудих се колко голям процент от работодателите търсят кадри там. Благодаря!

Коментирайте