Кариерни съвети от успешни жени

24 ноември 2017

Прочетох смислени съвети от най-успешните жени в света, а и най-богатите според Fortune 2017. Жени, които са на върха в различни индустрии – технологии, енергетика, отбрана и потребителски стоки. Много ме вдъхновиха и реших да ги преведа и споделя с вас. Ако искате да прочетете оригинала на английски, можете да го направите от тук.

1. Бъдете автентични

„Когато участвах в конкурс за високопрофилна позиция, ми беше казано, че трябва да избягвам да нося розово, защото така изглеждам „прекалено момичешки“, което беше начин да ми намекнат, че женствеността ми би била пречка. Външният ми вид щеше да попречи на интервюиращите да видят вътрешната ми сила. Независимо от съветите, успях да се преборя за позицията. Оттогава си поставих за цел да нося розово.“ – Karen Lynch, президент, Aetna.

Където и да отивате, не губете себе си.“ – Leanne Caret, президент и главен изпълнителен директор на отбраната, космическата програма и сигурността, Boeing.

Изяснете си кои сте и на какво искате да се посветите в живота си. След това се пригответе за безмилостни житейски проверки на това доколко сте сериозни. “ – Shari Ballard, изпълнителен вицепрезидент и президент на многоканалната търговия на дребно, Best Buy.

2. Увереността е ключова

Просто го направете. Твърде често жените не си вярват достатъчно, което ги забавя, докато мъжете се впускат в новите начинания и се учат в процеса. Просто го направете! “ – Kathleen Murphy, президент, лични инвестиции, Fidelity Investments.

Изразявайте мнението си. Не се страхувайте да кажете какво мислите, или да поискате това, от което имате нужда.“ – Susan Wojcicki, главен изпълнителен директор, YouTube, Google /Alphabet.

Участвайте, поемете рискове и не се страхувайте от провал – това са едни от най-големите пречки за успеха.“ – Cathy Engelbert, главен изпълнителен директор, Deloitte.

3. Бъдете отворени за възможности

Не прекъсвайте различните си кариерни възможности твърде рано. Не се отказвайте от кариерата си въз основа на това, което „може“ да се случи. “ – Mary Barra, председател и главен изпълнителен директор на General Motors.

Винаги поемайте нови предизвикателства – дори и да не сте сигурни, че сте напълно готови.“ – Sheryl Sandberg, главен оперативен директор, Facebook.

Бъдете готови да откриете възможности за израстване, защото те са ключови, за да научите повече. Ще ги разпознаете по това, че ви карат да се чувствате неудобно и първоначалният ви импулс може да бъде – не съм готова. Но помнете: израстването и комфортът не могат да съществуват заедно. “ – Ginni Rometty, председател на борда на директорите, президент и главен изпълнителен директор на IBM.

4. Заобиколете се със способни хора

„Уверете се, че работите за някой, който е убеден, че е готов да поеме рискове за вас, че ще ви предостави възможности за развитие и ще ви подкрепи ако нещата станат трудни. И правете същото за хората от екипа ви.“ – Ruth Porat, финансов директор, Google/Alphabet.

Не се страхувайте да наемате хора по-умни от вас и различни от вас. Това понякога е трудно, но се отплаща ако искате да създадете наистина ефективен екип.“ – Judith McKenna, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор, Walmart САЩ.

Вие сте толкова добри, колкото и екипа ви, така че се превърнете в магнит за таланти и се обградете с най-добрите и най-умните.“ – Marianne Lake, главен финансов директор, J.P. Morgan Chase.

5. Намерете правилния баланс за себе си

Животът се случва – и противоречивите изисквания на работата и семейството често променят предварително начертания ви път. Позициите в страни от основната ви кариерна посока или дори по-нископрофилните роли могат да ви дадат различна перспектива и да диференцират уменията и опита ви, така че в крайна сметка да ви изведат до по-високи нива. “ – Margaret Keane, президент и главен изпълнителен директор, Synchrony Financial.

 „Подредете живота си, така че да работи за вас  – можете да имате удовлетворяваща кариера и да бъдете невероятен родител.“ Michele Buck, президент и главен изпълнителен директор, Hershey.

Вероятно плановете ви няма да бъдат същите след няколко години. Животът и приоритетите се променят – както и вашите избори. “ Amy Hood, изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Microsoft.

Коментирайте