В първата част от поредицата, в която описвам емпиричните си препоръки към кандидатите свързани с интервюто като част от процеса на подбор, се фокусирах върху съвети за това как да си осигурим покана за лична среща. В тази статия ще разгледам най-честите грешки при интервю за работа и ще ви дам съвети как да ги избегнете.

PersonalHR Interview quesitons1. Заплатата

Въпрос, който е абсолютно сигурно, че ще ви зададат и то в началото на процеса по подбор: обикновено на телефонното интервю. Ясно е, че имате очаквания и нужди за финансовото изражение на приноса ви към компанията, и това е съвсем нормално. Много е важно също да погледнете ситуацията и от другата страна. Направете необходимите проучвания за средните заплати в сектора и за позицията, потърсете в интернет и поговорете с познати от тези среди. Прочетете отново внимателно обявата и си отговорете на следните въпроси:

 • Коя е компанията?
 • В кой сектор е?
 • Колко е отговорна позицията?
 • Ще управлявате ли хора?
 • Съпоставима ли е с друга длъжност? Ако да, с каква? Със сигурност, например, не е релевантно колко сте получавали като сте работили в щатите, особено ако профилът ви там е бил тотално различен от целевата позиция.
 • Аз мога ли да предложа опит, умения, отношение, което да струва повече от средната заплата за сектора?
 • Ще надграждам ли или идвам от друга индустрия и търся възможност да се докажа?

След като получите достатъчно данни, помислете и вземете информирано решение – засича ли се моята очаквана цифра, с тази, която изчислявам, че е ок като ниво за позицията? Ако не, по-добре не кандидатствайте, отколкото да кажете сума, която очевидно е над бюджета за подобен калибър позиция или за компанията. Прекалено високата цифра със сигурност ще спре напредъка ви в този конкурс и ще създаде неприятно впечатление в хората, които наемат.

Друг подход, който наблюдавам е да откажете да кажете очакваната сума. Заплатата е важна част от процеса по подбор – интервюиращите трябва да се наясно дали могат да отговорят на очакванията на кандидата, в противен случай, целият процес е загуба на време и за двете страни. Отказът да споделите заплатата ви носи само негативи:

 • Настройва хората, които ви интервюират негативно
 • Могат да решат да спрат процеса с вас само заради отношението ви към този въпрос
 • Ако все пак стигнете до края на процеса и се окаже, че бюджетът на организацията е доста по-нисък от вашите желания, сте инвестирали време, енергия и усилия в безсмислена активност

Моят съвет за отговор на въпроса за заплатата – направете предварителните проучвания, помислете за това какво би ви удовлетворило от гледна точка на качество на живот и бъдете честни и отговорни.

2. За компанията

Друг въпрос, който е абсолютно сигурно, че ще ви зададат, и то най-вероятно още на телефонното интервю, е какво знаете за компанията, в която кандидатствате. Ако не сте подготвени, показвате незаинтересованост към конкретния конкурс и тази липса на познания е много вероятно да спре напредъка ви в процеса. Не отнема много време да прочетете, сега има достатъчно данни за всичко в интернет.

Моят съвет: Подготовката е най-добрият приятел.

PersonalHR интервю за работа3. Лична отговорност

Когато ви помолят да дадете пример, за да илюстрирате знания или да разкажете за проект, с който се гордеете много е важно как ще построите изреченията си. За вас може да не е от значение дали ще кажете – „успяхме благодарение на“ или „успехът беше постигнат благодарение на“, но хората, които се занимават с подбор са обучени да следят за метаезик и възвратната конструкция, особено когато се употребява често, създава впечатление, че не сте достатъчно ангажиран с работата и професионалните си задължения. Имам не един и два примера за кандидати, които не са продължили в конкурс единствено заради неангажирания си изказ.

Моят съвет: Когато разказвате за постиженията си, опитайте се да предадете максимално ясно ситуацията и да наблегнете на своя принос за крайния резултат.

4. Защо да наемем вас?

Наблягала съм и друг път на важността на този въпрос и пак ще го направя, защото има толкова много кандидати, които се явяват на конкурс, без да могат да отговорят. Възможно е да не ви го зададат всеки път или пък да го поставят в друга форма –„Защо смятате, че вие сте най-подходящият кандидат за позицията“ или „Какво отличава вашата кандидатура от другите“.

Отновно ще ви помоля да се поставите на мястото на интервюиращите –

1. Представете си, че те имат няколко кандидата, които смятат, че ще свършат еднакво добре работата и искат да отличат един от тях. Помогнете им. Разкажете им за качество, което не става ясно от CV-то ви. Разкажете им за резултати, които сте постигнали в личен проект. Обяснете им, че освен изискванията към позицията, притежавате умение, което ще е много полезно за конкретния екип или компания.

2. Представете си, че искат да разберат мотивацията ви и дали сте обмислили добре защо искате да работите там и как ще допринесете. Смислен отговор на този въпрос ще им даде достатъчно информация за заинтересоваността ви и уменията ви да се подготвяте предварително.

2. Представете си, че има пропуски в представянето ви, но интервюиращите са ви харесали и смятат, че ще се впишете добре в екипа. С този въпрос търсят доказателство, което да представят на мениджмънта или на хората, които ще вземат решение.

Моят съвет: Този въпрос наистина е от изключителна важност и може да направи разликата между предложение и отказ, така че отидете подготвени за него.

Подготовка за интервю PersonalHR кариерни консултации и коучинг5. Провал

Когато ви помолят да разкажете за провален проект, клиент, който не сте успели да спечелите, грешно професионално решение и на вас ви е трудно да се сетите за такива, какво впечатление мислите, че създвате? Със сигурност не на безгрешни служители или мениджъри, защото такива не съществуват.

 • Ако подходим от презумцията, че „който не работи, той не греши“, значи впечатлението за вас би било, че не работите
 • Ако целта на въпроса е била да проверят как се справяте в ситуация, в която не успявате да постигнете работните си цели, а такива ситуации се случват често – изпускате шанса да покажете уникалния си подход.
 • Ако целта на въпроса е била да проверят доколко имате познания за себе си и умеете да използвате силните си страни и да контролирате слабостите си, създавате впечатление, че не сте самонаблюдателен и самокритичен.
 • Ако кандидатствате за позиция, в която напрежението е високо и интервюиращите знаят, че ще се сблъсквате с подобни ситуации всеки ден, със сигурност губите възможността да продължите напред в конкурса.

Моят съвет: Помислете за подобни ситуации преди интервюто, разиграйте ги с кариерен коуч или с приятел и отидете подготвени.

Ако имате нужда от кариерен консултант, който да ви подготви за интервю с потенциален работодател, както и да ви окуражава и помага във всяка стъпка, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда полезна.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , ,