3 Нестандартни начини за търсене на работа

7 юли 2014

3 Нестандартни начина за търсене на работаКогато излезете на пазара на труда, семейството и приятелите ви започват да ви затрупват със съвети – сега е времето да преследваш мечтите си, направи си хубаво CV, свърши си домашното и всичко ще си дойде на мястото, първото впечатление на интервю е най-важното, за това се облечи все едно вече си го спечелил и така нататък. Наред с добре направеното CV, умните мотивационни писма, ежедневният преглед на сайтовете за работа и използването на мрежата ви от контакти, ви предлагам да помислите и в следните посоки.

Разбира се, както и с другите методи за търсене на работа и тук няма гаранция, че конкретен подход ще проработи във вашия случай, така че прочетете съветите, помислете кои резонират най-добре на ситуацията и нагласата ви и действайте.

1. Личен контакт и прямота.

Свържете се с хора от компании, които харесвате в LinkedIn и вместо да се продавате, разкажете (кратко) историята си. Споделете колко харесвате компанията, с какво ви привлича, защо бихте искали да работите там и най-вече какво е положението ви сега – съкратени сте, искате да смените попрището, току-що завършвате университет. Прямостта и личния контакт понякога вършат чудеса. Естествено ще има и хора, при които този подход няма да работи, такива, които са прекалено заети, прекалено рационални или прекалено незаинтересовани от човешкия капитал в компанията си.

2. Създайте идеалната позиция.  

Помислете за индустрията и типа компания, в които бихте искали да работите – може би здравеопазването ви привлича, но не искате да работите за държавна компания, или пък имате интерес към информационните технологии, но не искате малка фирма с неформални отношения. След като имате яснота, помислете или се консултирайте с коуч за това в какво сте добри и научете повече за компаниите, които сте включили в списъка си. След това можете да подготвите решение за техен проблем, който сте открили в съотвествие със сферата, в която сте добри и да им го изпратите и да се свържете с тях с молба за среща.

3 Нестандартни начина за търсене на работа3. Мислете в перспектива.

Идеалната позиция. Сега. Не се фокусирайте непременно върху това да намерите перфектната позиция в перфектната компания. Вместо това помислете върху перспективите. Умен ход е да се примирите с работа, която е малко под текущото ви ниво, ако възможностите за израстване са достатъчно добри или пък ако искате да смените попрището и това е начин да влезете в индустрия, в която нямате опит. Бъдете креативни в търсенето и разширете мирогледа си – ако обикновено кандатствате само за счетоводни позиции, защото опитът ви е в тази сфера, може би е добре да погледнете и стартови възможности в областта на финансовия анализ, които ще ви дадат достъп до компании с потенциал и възможности.

Ако имате нужда от помощ на кариерен консултант при обмислянето и изпълнението на тези и други нестандартни начини за търсене на работа –  подходящи за вашата конкретна ситуация, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда най-полезна.

Коментирайте