За работното обучение в Испания, от което ви споделих прозренията си свързани с голямата картина, пътувах два пъти с такси – от летището до хотела и обратно. И двата пъти с един и същи шофьор, който мило и възпитано, и в същото време настоятелно, си предложи услугите и си разменихме координати и за обратното пътуване. Разговорлив и ненатрапчив, събрал сериозно количество житейска мъдрост за годините си, ето какво научих от него:

1. Произходът не те ограничава – семейството му е от Пакистан и родителите му все още живеят там. Съпругата му също е пакистанка, двамата не са доволни от обстоятелствата си в Пакистан и решават да заминат в търсене на по-добри възможности. Живели са в Париж, в Амстердам и в Лондон за по няколко години и са се установили за постоянно в Барселона, защото „топло е, ние не издържаме на студ, хората са дружелюбни, градът е космополитен и храната е вкусна“ – същите причини, поради които и аз харесвам Испания.

2. Интелигентността е навсякъде, стига да подходиш непредубено – този пакистански шофьор на такси говори перфектно английски, френски, холандски, испански и родния си език. Изразява се богато, чете интересна литература и има невероятни познания по музика и история и то не само за местата, на които е живял.

3. Щастието е относително и все пак обикновено се оказва в малките неща – попитах го, както обичам да питам хората около мен, щастлив ли е? „Много съм щастлив, мадам – имам две прекрасни здрави деца, със съпругата ми сме преживели какво ли не и все още се обичаме, живея на място, което ми харесва, имам възможност да изкарвам прехраната си, виждам слънцето повече от 300 дни годишно.

4. Можеш да бъдеш добър продавач дори да нямаш образованието за това – в момента, в които ни качи от летището за Ситжес, Рамит започна любезен разговор, който беше фокусиран върху мен и колежките ми. Разпита ни за нас, за това какво ни води в Барселона, за първи път ли сме там и по своему ни накара да се почувстваме специални. След като разбра кога се прибираме, си предложи услугите да ни закара обратно, обясни ни, че няма допълнителна такса за това, че ще дойде чак до Ситжес още преди да сме го попитали. Разменихме си номерата на Whatsapp и той пишеше на всеки 2-3 дни, за ми пожелае приятен и ползотворен престой. Вечерта преди да полета потвърди деня и часа, в който ще ме чака. Изцяло по правилата на изкусните и ненатрапчиви продажби и накрая и той беше доволен от допълнителните курсове и аз – от надеждната услуга и приятната компания.

5. Благодарността e ежедневна добра практика – попитах го има ли нещо, което е запазил – като ритуал или обичай – от Пакистан. Отговори ми – да бъда благодарен, „Всяка сутрин и вечер благодаря за това, че съм здрав, за хубавото си семейство, работата си и Барселона. За това, че родителите ми са живи и здрави и за всички шансове, които съм имал и имам. Благославям и детенцето ни, което почина малко след раждането си и отново благодаря за двете си живи и здрави деца. Опитайте и вие, мадам.“

6. Професионалната удовлетвореност (донякъде) е въпрос на перспектива – доволен ли си от работата си, Рамит? Още един въпрос, който обичам да задавам както на приятелите си, така и на хора, с които току що съм се запознала. „Разбира се, мадам! Аз имам най-хубавата работа на света! Помагам на хората да стигнат където искат и по този начин ставам част от техните пътувания, разговарям с тях и така получавам късче от тяхната история и мъдрост, осигурявам храна, подслон и хубаво училище за децата си. Това е всичко, което ми е необходимо.“

А вие къде сте по професионалния и житейския си път? Намирате ли искрата, която ви е необходима в мъдростите на пакистанския шофьор? Вярвате ли, че сте ограничени от произхода, националността и локацията си? Предубедени ли сте към хората без образование и с различен произход от вашия? Благодарни ли сте за всичко, което имате в живота си? Харесвате ли работата си? Каква е перспективата към настоящата ви работа?

Ако имате нужда от партньор в изясняването на тези и други кариерни въпроси, които ви вълнуват, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда най-полезна.


Един отговор за “Мъдростта на един пакистански шофьор на такси в Испания”

  1. Много ми хареса и този разказ, мила Теди! Впечатли ме този шофьор на такси. Всеки, който прочете това, би могъл да се поучи и да вземе нещо за себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , ,