Нова кариера или нова работа?

14 май 2018

Напоследък имам няколко коучинг клиента, които се свързват с мен много разстроени от положението при настоящия си работодател или вече напуснали – и са сигурни, че искат да сменят кариерата си и да се ориентират към поприще, в което могат да използват силните си страни, да се чувстват удовлетворени, да ги уважават и ценят усилията им. След няколко коучинг сесии става ясно, че са много разочаровани от професионалната си ситуация в момента, но харесват същината на работата си и нямат нужда от кардинална кариерна промяна, а от ново място.

Как да разграничим дали имаме нужда от нова кариера или от нова работа? Как, когато сме много ядосани и обидени на текущата си работна схема, да успеем да изчистим символичните си очила от месеците натрупана горчилка, да погледнем с чисто съзнание и да се предпазим от прибързани решения?

Най-доброто място, с което можем да започнем е отговорът на ключовия въпрос в този пъзел – харесвам ли естеството на работата си; харесвам ли процесът, който следвам, за да стигна до резултати ден след ден? Тъй като в мъглата на разочарованието, отговорът може и да ни убягва, ето няколко насоки:

Ако съм в сферата на Финансите, например –

 1. Обичам ли числата?
 2. Обичам ли да работя индивидуално?
 3. Обичам ли да търся отговори?
 4. Обичам ли да анализирам?
 5. Обичам ли да намирам решения на проблеми?

Защо искам да напусна?

 1. Шефът
 2. Колегите
 3. Средата
 4. Заплатата
 5. Това, че пътувам всеки ден по 2 часа на отиване и връщане
 6. Не виждам поле за развитие
 7. От 10 години съм на това място и усещам, че зациклям
 8. Нямам какво повече да науча
 9. Усещам, че е време за следваща стъпка, но не мога да дефинирам каква е тя и мениджърът ми не ми помага
 10. Искам да имам повече време за личния си живот
 11. Не харесвам това, което правя – занимавам се с продажби, а общуването с хора не е най-силната ми страна и много се изтощавам.

Ако причината за неудовлетворението ви не е в естеството на работата, в процесът – тогава най-вероятно имате нужда от ново работно място, а не от нова кариера. Всички отговори, без последния, са илюстрация на този вариант. Когато сте фрустрирани и изнервени от прекалени обеми, когато стресът ви идва в повече или заплатата ви е ниска на фона на проучванията ви за сектора, е лесно да решите, че не искате да имате нищо общо с настоящата си професионална сфера и имате нужда от кардинална промяна.

В по-голяма част от случаите, обаче, нуждата от промяна може да бъде задоволена от промяна в средата, а не в същината. ИТ компания, която е близо до апартамента ви и има гъвкаво работно време, може да се окаже решението на недостатъчното време за вас и близките ви, а не – не искам да чувам повече за ИТ, ще стана дизайнер на дрехи – каквато е била първоначалната ви радикална идея. Разбира се, ако дизайнът на дрехи е ваш талант и искате да преследвате и тази мечта, това също е вариант, но не е необходимо на всяка цена да зарежете всичко и да тръгнете от нулата.

Ако отговорът ви на „Защо искам да напусна“ е някаква вариация на – „Не харесвам това, което правя – занимавам се с продажби, а общуването с хора не е най-силната ми страна и много се изтощавам“ – тогава бих прогнозирала, че имате нужда от кариерна промяна. Кариерната промяна не задължително  е съпроводена от сътресения, дълго търсене и понижаване на жизнения стандарт. Имам няколко клиенти, с които заедно направихме успешна и плавна кариерна промяна като наблегнахме на уменията и силните им страни приложими в новата сфера, а не на отговорностите от предишните им работни места.

Ако имате нужда от партньор в идентифицирането на кариерните и професионалните си нужди, в подготовка на план за постигането им и подкрепа по време на изпълнението му, свържете с мен да поговорим как мога да ви бъда най-полезна.

Коментар

 1. Галя Кирилова каза:

  Синтезирано, точно и ясно съдържание. Проявявам интерес към контакт с автора.

Коментирайте