Отново интересен въпрос в Quora, отговорът, на който вярвам, че ще е полезен и за вас. Въпросът беше – Какви умения са необходими, за да изпъкнете спрямо другите кандидати и да получите оферта? Ето как подходих аз:

Уменията зависят от типа работа, нали? Ако кандидатствате за финансова позиция, например, вашият потенциален работодател ще търси аналитично мислене, добра работа с цифри и подход за разрешаване на проблеми. Ако позицията е свързана с продажби, специалистите по подбор и мениджърът на екипа най-вероятно ще се интересуват от добри презентационни умения, способност и готовност да общувате с различен тип хора и може би познания за продуктите и услугите, които ще продавате.

Спецификите на позицията и сферата настрана, има няколко умения, които (почти) всеки работодател търси:

1. Инициативност – първа в списъка ми, когато наемам хора и естествено и първа в коучинг списъка ми, когато подготвям клиенти за интервю. Един от моите мениджъри и ментори винаги ми е казвал – не идвай при мен с проблеми, идвай с решения – това е и същността на умението. Ако се сблъскате с бавен процес, не отивайте при мениджъра си да се оплаквате, а вместо това се подготвяте – изследвате, анализирате, размишлявате и обсъждате. След това представяте няколко варианта за подобрение на този процес, за предпочитане подкрепени със сметки. Да сте инициативни също така означава, че нямате нужда от микромениджмънт. Имате цел, съставяте план и я постигате. Ако имате нужда от допълнителни ресурси или друг вид помощ, тогава искате. Ако имаше незаменими служители, те щяха да бъдат инициативните.

2. Лоялност – повечето работодатели имат поне една история за служител, който са наели, инвестирали са в неговото обучение и развитие и скоро след това служителят е напуснал. Tова е сериозна загуба на време, ресурси – финансови и човешки, енергия и позитивна нагласа. Никой не иска да изпада в такава ситуация и за това хората, които ви интервюират ще се опитат да разберат каква е вероятността да останете в компанията и да допринасяте за развитието й, докато имате добри отношения. Ако можете да се похвалите с няколко работни места, на които сте се задържали 5+ години, това обикновено е добър показател за лоялността ви. Ако нямате такива примери, ще се наложи да убедите бъдещите си работодатели, че тяхната компания е част от дългосрочните ви планове.

3. Доверие – когато наемате някого, искате да знаете дали ще можете да му се доверите с това да:

  • Постига целите си, за да можете и двамата да получите бонусите си.
  • Се разбира добре с екипа ви, така че да не е нужно да навлизате в драми и да потушавате конфликти.
  • Се грижи добре за клиентите и парньорите ви, заради които бизнеса ви съществува.

Проверката за надеждност е трудна особено ако имате само един час. Поради тази причина, някои компании канят кандидатите си на среща с бъдещите екипи, поставят ги в различни работни ситуации с казуси и сценарии и задават трудни въпроси.

4. Желание за развитие – това умение е от решаващо значение, както за работодателя – който иска да е сигурен, че хората му винаги ще са в крак с най-новите тенденции в областта – така и за служителя, който колкото повече учи, толкова по-доволен е от работната си ситуация и толкова по-добре се представя. Въпросите, с които ще проверят любопитството и желанието ви за научаване на нови неща ще се въртят около последните новини във вашата професионална област, професионалната литература, която сте чели напоследък, от какви книги се интересувате и т.н.

5. Как реагирате при трудни обстоятелства – в бизнеса има много ситуации, които не протичат по план и бъдещият ви работодател ще иска да бъде сигурен, че ще може да разчита на вас в трудни времена. Като мениджър на софтуерни проекти съм имала случай, в който променях плана 13 пъти! Бъдете подготвени да отговаряте на въпроси свързани с провали – интервюиращите ще проверяват отношението и уменията ви в кризисни ситуации – с ядосани клиенти, когато половината от екипа е в отпуск по болест, или рекламната агенция закъснява с една седмица.

Ако имате нужда от кариерен коуч, който да ви подготви за важно интерво, да ви помогне да изясните кариерните си цели или да направите кариерна промяна, свържете се с мен да поговорим.


Един отговор за “Топ 5 качества, които работодателите търсят”

  1. Много ми хареса избора ти на най-важните точки и разсъжденията по тях при избора на сътрудници от работодателя, мила Теди. Имах усещането, че разглеждаш своите умения и способности.Възхищавам се от всичко, което постигаш в консултациите си с хората. Пожелавам ти нови, още по-големи успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , ,