Преди няколко дни отговорих на интересен въпрос в Quora и реших да споделя разсъжденията си с вас. Въпросът беше – Трудно ли е да намеря работа, когато имам малко професионален опит? Ето как подходих аз:

Зависи от сферата ви на интерес, но като цяло препоръчвам да се фокусирате върху правилните възможности за образованието, талантите и малкото опит, който имате и тогава търсенето няма да е трудно. Преди да започнете да подавате документи, ви предлагам да се подготвите по следните точки:

1. Изяснете с какво искате да се занимавате професионално – на база на интересите и талантите си. Направете някои от популярните личностни тестове или тестове за определяне на силните страни. Поговорете със семейството си, професори от университета, приятели или с кариерен коуч.

2. Направете си списък с постиженията – от университета, групови проекти, доброволческа работа или от малкото професионален опит, който имате. Опитайте се да не слагате ограничения на списъка – в зависимост от интересите и бъдещия ви професионален фокус, всичко може да се окаже полезно.

3. Вземете уменията и постиженията, които са релевантни за професионалния ви фокус и ги включете в CV-то и мотивационното си писмо, или се свържете с кариерен консултант, който да го направи вместо вас.

4. Не се ограничавайте само с обявите за работа. Проучете компаниите, които ви интересуват и изпратете документите си – с мотивационно писмо или препоръка – дори и да нямат подходящи отворени позиции. За да успеете с този подход, заредете се с търпение.

5. Подходете творчески и проактивно – можете да използвате LinkedIn, за да се свържете със специалистите по подбор на компаниите, в които бихте искали да работите. Бъдете открити и накратко обяснете, че се интересувате от позиция в тяхната организация, разкажете как можете да им бъдете полезни и попитайте за подходящи възможности. Можете да направите същото и с мениджърите на екип, за които бихте искали да работите – например, ако се интересувате от маркетинг, можете да се свържете с маркетинг или бранд мениджър на компанията, в която виждате бъдещето си.

6. Използвайте мрежата си от контакти – направете списък с хората от семейството си, роднини, приятели, колеги от университета, ролите и компаниите, в които работят. Разгледайте списъка и проверете дали има съвпадения между вашите интереси и умения и техните професионални сфери. Ако е така, поискате съвет и препоръка и изпратете CV и мотивационно писмо.

7. Почерпете вдъхновение – помислете за колегите от университета и идентифицирайте онези, с които имате сходни силни страни и интереси – например – една и съща специалност, подобни извънкласни дейности или почасова работа. Поговорете с тях и се поинтересувайте към коя професионална сфера са се насочили. Кои компании. Какви типове роли. Така можете да почерпите вдъхновение от техните подходи, да проверите дали могат да ви препоръчат или да споделят някои от прозренията, които са натрупали в процеса на търсене на работа.

Колкото по-добро е нивото ви на себепознание и колкото по активни и творчески настроени сте към процеса по търсене на работа, толкова по-големи шансове имате да намерите подходящата първа истинска работа, дори с малко опит.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , , ,