Подготовка за интервю - 5 урока PersonalHR кариерни консултацииТези дни бях от другата страна на процеса и интервюирах няколко човека за интересна и високопрофилна позиция в голяма компания. Четиримата кандидати бяха минали два предварителни кръга на подбор – преглед на CV и първоначално интервю със специалист подбор. На първото интервю са разбрали повече за позицията, било им е проверено нивото на английски и са обсъдили административни въпроси.

Ето и впечатленията и уроците от това преживяване:

1. Задължително е да имате предварителна подготовка за това защо вие сте най-подходящ за позицията. Не можете да отидете на интервю и на въпроса „Защо да намем вас?“, който е един от най-стандартните в процеса по подбор, да отговорите: Защото тази сфера ми е интересна и смятам, че мога да запълня дупката (!?) добре. Дори и да сте изрядния кандидат, след този отговор – автоматично отпадате от процеса. Как мислите, какво иска да чуе потенциалният работодател като задава такъв въпрос? Дали защо за вас е добре да ви наема или защо за него е добре? Когато си купувате кола, продавачът обяснява предимствата на колата за вас, нали? По подобен начин, на интервю за работа, вие продавате себе си. Задължително е да умеете да се презентирате.

Помислете върху силните си страни, с какво можете да се отличите от другите кандидати и как можете да помогнете на екипа и компанията да постига още по-добри резултати. Подгответе се предварително.

2. Отговаряйте на зададения въпрос. Звучи тривиално, но не можете да си представите колко пъти се случва обратното и прави, меко казано, неприятно впечатление. Слушайте внимателно какво ви питат и се постарайте да дадете точен отговор. Ако, обикновено от притеснение, не разберете от първия път, поискайте разяснение – не е срамно да попитате, но може да се окаже фатално ако не отговорите.

На въпрос „Как се справяте с трудностите при изпълнение на задачите?“ – също част от стандартния пакет с въпроси, е недопустимо да отговорите, че си правите списък и приоритизирате. Списъкът ще ви помогне да организирате деня си, да намалите напрежението, да се справите голям обем работа, но няма да ви е от полза при разрешение на предизвикателна задача.

Подготовка за интервю - 5 урока PersonalHR кариерни консултации3. Прочетете описанието на позицията предварително. Отново – стандартен съвет, но учудващо колко кандидати не го спазват и си носят документът с тях и не само това – поглеждат го по време на интервюто. Какво говори това действие на интервюиращия? 

  • Кандидатът е толкова незаинтересован от текущата възможност, че дори не си е дал труда да прочете и разбере за какво става въпрос.
  • Кандидатствал е на толкова много места, че не знае за коя позиция идва на среща.
  • Няма капацитет да запомни с какво би се занимавал ако го наемем и са му необходими подсказки.

И това са само част от мислите, които минават през главата на интервюиращия. И то по-цензуриранта част.

4. Защо искате да напуснете настоящата си работа / защо напуснахте последната си работа? Това е въпрос, който винаги ще бъде задаван на интервюта. Потенциалният работодател иска да разбере защо сте се разделили с предишния, защото предстои да инвестира във вашето обучение и предпочита да избегне ситуация, в която ви научава и вие решавате да търсите по-добри възможности.

Задължително е да сте подготвени с отговор на този въпрос. И то не какъв да е, а смислен отговор, който да обяснява логично, да не навлиза в излишни детайли и да не съдържа слухове или негативни конотации.

Производни въпроси са свързани с честа смяна на работа, пропуски в работната история, резки смени на професионални поприща и всичко, което изглежда рисково на потенциалния ви работодател. Бъдете подготвени с ясно обяснение и за тях.

5. Давайте примери. Личният пример е най-добрата илюстрация на качества, подход и умения. Личният пример е правдоподобен и се запомня. Личният пример показва, че сте преживяли ситуацията и можете да се справите с подобна в бъдеще.

Ако имате нужда от професионална подготовка за интервю, с радост ще ви съдействам. Свържете се с мен, за да поговорим и заедно да решим как мога да ви бъда най-полезна.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , ,