Как да си осигуря покана за интервю: 5 емпирични препоръки

19 април 2016

Как да си осигуря покана за интервюТези дни участвах като консултант от другата страна на процеса по наемане и си поставих за цел да наблюдавам внимателно реакциите на всички участници в действието – какво прави впечатление, какво не се харесва, кое, според хората, които взимат решения, е неприемливо, кое може да се подобри, кой подход е правилен. Следват и обобщените ми препоръки, емпирични и базирани на досегашния ми опит и на този конкретен консултантски ангажимент, за всички кандидати, които искат да направят подходящото впечатление и да стигнат до така желаното интервю за работа.

1. Автобиографията

Първото впечатление, визитната ви картичка, документът, с който си отваряте вратата. Все клишета, но наистина са верни. Направете така че на този, който преглежда документите ви,  да му е лесно да ви оцени като подходящ за следващ етап. Няколко повтарящи се грешки, за които съм говорила и писала неведнъж:

 • Документи над 2 страници наистина не се четат. Със сигурност можете да съкратите 7 страници в 1 или 2 ако прочетете внимателно обявата и се фокусирате върху важното и приложимото. След третата година професионален опит, стажовете нямат място в CV-то. Работа като счетоводител, няма място в CV на мениджър проекти.
 • Ако разделите първата страница условно на 3 части, погледът първо попада и се спира най-дълго на втората третина. За това там сложете текст, който е важен и уместен за позицията, за която кандидатствате.
 • Европейският формат е наистина изтъркан.
 • Защо ще сложите описанието на профила си на последната страница, а не на първата, и то когато CV-то ви е с дължина от четири страници, за мен е наистина непонятно.

2. Отношението 

Специалистите по подбор и мениджърите на екипи също са хора и автентичността и личното отношение им правят впечатление.

 • Внимателното разучаване на обявата и подготовката на документите спрямо важните секции описани в изискванията.
 • Ако знаете, че имате пропуски в CV-то: например недостатъчен опит, честа смяна на компании, година почивка – недейте да се опитвате да ги скриете, а насочете вниманието към тях, разпознайте ги и ги обяснете още на етап документи. Доста често тези въпросителни ви изпращат в списъка на отхвърлените кандидати.
 • Познанията за основни положения свързани с компанията правят добро впечатление.
 • Предварителното проучване на всичко свързано с позицията – също.

Как да си осигуря покана за интервю3. Четете внимателно обявата

Доста стандартно и все пак учудващо е колко хора пропускат да го направят. Често го казвам и няма да се уморя да го повтарям, за повечето обяви за работа важи правилото: 80-20. 80% от изискванията са задължителни, другите 20% се поставят за завършеност и престиж. Добре е да не се ограничавате да кандидатствате само за обяви, на които отговаряте 100%, но ако не притежавате нужните качества или опит, които са от 80-те%, шансовете да ви поканят на интервю са изключително ниски. За това как да различите между задължителните и пожелателните, може да ви помогне приятел, който работи в съответната индустрия или на подобна позиция, или професионален кариерен консултант.

4. Не отговаряте на изискванията 

В продължение на изложението от предишната точка – попадате в ситуация, в която обявата много ви харесва, сигурни сте, че ще се справите, но нямате опита или уменията описани в изискванията. Какво да направите? Моят съвет е да подходите с честност и кураж. Дори и да го няма в компонентите за кандидатстване, подгответе мотивационно писмо или се свържете с този, който търси позицията в LinkedIn и опишете защо смятате, че сте най-подходящият човек, въпреки че не сте най-опитният. Опишете как смятате да компенсирате. Покажете, че сте мотивиран и находчив и шансовете ви за лична среща сериозно ще се увеличат.

5. Имате пропуски в работния опит или друга ситуация, за която знаете, че изисква обяснение

Другият вариант, при който мотивационното писмо работи, дори да не е в изискванията, е когато има нещо в кандидатурата ви, за което знаете, че ще доведе до въпроси и/или объркване. Две често срещани ситуации:

 • Смяната на работа няколко пъти в последните години. Ясно е, че хората, които пресяват CV-тата ще се опитат да разберат защо сте си сменяли често работата, въпрос на липса на лоялност ли е или има и нещо друго. Помогнете им като фокусирате писмото си до тях върху това, което знаете че ще ги притесни и го обяснете.
 • В момента работите извън България и искате да се приберете. Също така е ясно, че ако в момента работите в чужбина, ще искат да разберат причините, поради които искате да се приберете и няма ли да си загубят времето с вас ако очакванията ви са прекалено високи. Покажете разбиране и бъдете проактивни – обяснете. Не е страшно да напишете няколко реда, дори да не са във формата на мотивационно писмо. Имам личен въпрос, заради, който планирам да се прибера и нямам нереалистични очаквания относно отговорностите и заплатата. Знам, че мога да допринеса, но в същото време – не очаквам червен килим за това че се връщам.

Проактивното обяснение на неяснота или притеснение, които очаквате, че можете да породите значително увеличава шансовете ви за интервю. В другия случай, обикновено притеснението надделява и CV-то ви отива в папката с отказите.

Очаквайте и следващата статия на тази тематика, в която ще разгледам най-честите грешки при интервю за работа и ще ви дам съвети как да ги избегнете.

Ако имате нужда от кариерен консултант, който да ви напътства в процеса на подготовка, да подготви документите ви, така че да се отличават и да са лесни за разгадаване, както и да ви окуражава и помага във всяка стъпка, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда най-полезна.

2 коментара

 1. Весела Лилова каза:

  Много ми харесаха напътствията. Бих се възползвала с удовоствие от помощта Ви.

 2. Николета каза:

  Доста полезна статия. EU CV-то освен, че е демоде е и доста „сковано“. Дано стигнат тези съвети до повече хора.

Коментирайте