В продължение на темата за успеха, във втората част на статията споделям и останалите интригуващи и дълбоки разсъждения подредени по азбучен ред. Благодаря на всички, които ме направиха съпричастна на техните дефиниции и ми позволиха да ги публикувам; надявам се по този начин да успеем заедно да обогатим палитрата на успеха с различни нюанси и отсенки и може би да вдъхновим някого да изясни неговото определение за това какво е да си успешен.

Деница Проданова – мениджър продажби и предприемач

Успехът… Тази концепция на съвременното общество има много определения. Според мен най-освобождаващото чувство е когато търсим и намираме своето.

Лично за мен успехът през годините е означавал много и различни неща. Първо успехът е бил в това да науча – в сферата си на работа. Да се науча на всичко онова, което би ми позволило да работя добре. В последствие е било желанието за финансово изражение на този първи успех. Егото, разбира се, се е нуждаело от признание, което също ме е карало да се чувствам успешна.

След редица неуспехи, грешни решения и компромиси обаче, днес успехът за мен означава няколко не до там бляскави неща. Първото е спокойствие – спокойствие в това, че съм адекватна спрямо поетите ангажименти, лични и професионални. Думите и делата ми да не се разминават. И не на последно място да мога съзнателно да разпознавам приоритети си, принципите си, според които да действам. Балансът на лично и професионално, тогава когато правя възможното да не нанасям твърде дълго щети на едното за сметка на другото.

Накрая, може би успехът е това да се будиш с желание и очакване на деня си, защото имаш какво да поправиш, какво да научиш и с какво да допринесеш. А ако усмихнеш някого в процеса, тогава може би наистина е успех.

Димитър Иванов  – Мениджър проекти в софтуерна компания.

За мен успехът се простира отвъд материалното обезпечаване. Той е свързан с това да съм полезен. Да правя това, което правя на едно високо професионално ниво. Да бъда търсен, заради качествения начин, по който изпълнявам своята работа. Клиентите, да избират мен и моята фирма, не защото нямат избор, а напротив, защото работата ми олицетворява това, от което имат нужда. Но не би било възможно да успея, ако не изпитвам удоволствие от работа си. В това се крие истинския ключ към успеха.

Емил Иванов – предприемач, бивш корпоративен директор в банковата сфера.

Успехът за мен е свобода на моето възприятие, интерпретация, и себеизразяване.

Калоян Калев, холистичен терапевт, китайска медицина и астрология.

Успехът за мен е дълбоко вътрешно състояние на пълнота, на целеустременост не заради самата идея за цел, а заради процеса, движението, разгръщането на потенциал, вроден и надграгдащ се с времето, неизискващ, ненатрапващ се на околните, разкриващ новото и вдъхновяващ, окриляващ, стимулиращ духа и свободата на изявата. Успех има там, където отсъства предопределеност, зависимост, фиксираност, обусловеност, живее в ежедневното усещане за преизпълване от дейности на пръв поглед незначителни, но също толкова значими за цялостното дефиниране на човек в пространството като щастлив и съзидателен, обединен ментално и поведенчески със стихиите в себе си, които го помиряват с вътрешните демоните и го хармонизират с неговия ареал на действие. Успехът е отношение към всеки и към всичко, извирайки сато следствие от чистосърдечност и безрезервност, без корист и манипулативни подбуди. Успех е да проявяваш най-човешките качества като обич, милосърдие, подкрепа, да не правиш това на другите, което не искаш и на теб да бъде сторено.

Марта Симеонова – Директор „Човешки ресурси” в ИТ компания.

Успехът за мен се вижда основно в уважението на хората, с които работиш – клиенти, колеги, подчинени, ръководители. В това да създадеш разпознаваем личен бранд в професионалната сфера, с който да те идентифицират. В това да имаш възможност да участваш в предизвикателни и значими проекти, да имаш достъп до нови практики и технологии. И да виждаш резултат от работата си.

Мира Радилова – Мениджър човешки ресурси и консултант в център за обучения.

Успех – удовлетворение, което изпитвам, когато използвам талантите и способностите си да върша полезни и смислени дела всеки ден. Възможност да бъда себе си като член на екип, обединен от обща кауза. Професионалните отговорности да ми позволяват да съм в хармония с личните приоритети (важните хора) в живота ми.

А какво е успехът за вас? Ще ми е интересно да чуя мненията ви – коментирайте или ми пишете лично съобщение.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , ,