Да напусна или не?

22 юни 2018

Отново интересен въпрос от QuoraОбмислям да напусна– естеството на работата не ме удовлетворява и имам токсичен приятел на работното място.

Ето и моето разсъждение по темата:

Най-вероятно е по-добре да напуснете, особено ако естеството на работа не ви удовлетворява, но ви предлагам да разгледате вариантите си и да си отговорите на следните въпроси преди да го направите:

1. Харесвате ли компанията, за която работите – индустрията, управлението, визията за бъдещето, атмосферата, колегите?

2. Дори и да не сте удовлетворени от текущата си работа, бихте ли искали да се развивате в тази област? Ако е така, можете да проучите допълнителни възможности в компанията – други отдели, екипи, друга роля в същия екип?

3. Ако харесвате компанията, има ли вътрешни позиции, за които да кандидатствате?

4. Можете ли да говорите с настоящия си мениджър и да поискате съвет?

Ако успеете да промените ситуацията в настоящата си компания, така че да е удовлетворяваща за вас, токсичният приятел не би трябвало да е проблем. Можете да се опитате да говорите с него или нея и да обясните гледната си точка за отношенията ви, можете да се опитате да намерите друга работна група от приятели, или да да се фокусирате върху спецификата на работа и да обясните, че нямате време за приятелства на работа, защото искате да напреднете в кариерата си.

Ако, след като проучите всички тези опции, стане ясно, че не можете да направите нищо за текущата си работна ситуация, проверете какво се предлага на пазара във вашата сфера преди да напускате. Дайте си няколко месеца да намерите нещо подходящо и удовлетворяващо и тогава напуснете. Ако атмосферата е толкова отровна, че не можете да издържате, тогава напуснете. Няма по-лошо от това да стоите на работа и в среда, които мразите – ще намерите по-добра възможност.

Ако и вие сте в подобна ситуация и имате нужда от кариерен съвет и насока, свържете се с мен заедно да помислим как мога да ви бъда полезна.

Коментирайте