Топ 6 съвета за търсещи работа

11 февруари 2014

Топ 6 съвета за търсещи работаПреди няколко дни хора, които подготвят образователен курс за това как по-лесно да си намерим работа, се свързаха с мен за съвет. След като помислих добре, припомних си истински случаи с клиенти, собствения си опит и опитa на приятелите ми и кръга ми от контакти, осъзнах че имам не по-малко от 6 работещи съвета.

Ще се радвам да споделите вашия опит – кои съвети са реалистични, кои от тях сте приложили, докато сте били в процес на търсене на работа, пропуснала ли съм нещо важно?

1. Отделете време да опознаете професионалиста в себе си – какво умеете да правите добре, какви професионални области са ви интересни, в кои проекти сте се справили отлично, през кое време на деня сте най-продуктивни, в кои задачи се включвате с удоволствие, какво не ви привлича в работния процес, къде знаете, че имате нужда от допълнително усъвършенстване.  Отговаряйки на тези въпроси, ще можете по-добре да определите кариерата, към която да се насочите, както и да сте по-подготвени за лична среща с потенциалния работодател, където себепознанието винаги прави впечатление.

2. Изпипвайте документите си за кандидатстване CV-то и мотивационното ви писмо създават първото впечатление за вас, за това е важно да представят ясно и разбираемо профилът и целите ви, работния ви опит, постиженията и уменията ви. За всяка позиция, за която кандидатствате се опитайте да се поставите на мястото на работодателя и да прецените каква информация го интересува и как би искал да я види поднесена. Никога не използвайте шаблони, както за CV, така и за мотивационно писмо – така обиждате хората, на които ги изпращате и обричате шансовете си за интервю.

3Бъдете подготвени – разучете компанията и отдела, който наема, още като подготвяте документите си – това ще отличи вашето CV и мотивационно писмо от останалите. Добрата подготовка е още по-определяща и преди личната среща – информацията за компанията е важна, но още по-важна е информацията за вас самите. Бъдещият ви мениджър иска да разбере от 1 часов разговор дали ще можете да се впишете в екипа му и да извършвате работата, за която ще ви наеме. Помогнете му. Разкажете му за интересни проекти, в които сте участвали, бъдете готови да отговаряте на въпроси за мотивацията и начина ви на реакция в различни ситуации. Колкото по-задълбочено и отговорно представите професионалното си аз, толкова по-информирано решение ще можете да вземете: както бъдещият ви работодател, така и вие.

Топ 6 съвета за търсещи работа4. Използвайте контактите си – не се притеснявайте да потърсите бивш колега, съученик или приятел на приятел за съдействие в процеса на търсене на работа. Използвайте социалните мрежи, за да видите кой къде и на каква позиция работи и ако компанията ви е интересна, смело изпратете документите си и обяснете мотивацията си. Не е срамно да търсиш работа, не е срамно и да бъдеш настоятелен и да се опиташ да намериш най-подходящата работна среда. Умно е.

5. Заредете се с търпение – търсенето на работа и още повече, търсенето на най-подходящата работа, е дълъг процес. Той включва пресяване на обяви, подготовка на документи, преглед на материали, подготовка за интервю, взимане на трудни решения. При търсенето на работа, с пълна сила важи максимата – трябва да посееш 100 семена, за да отгледаш 1 дърво. Така че, бъдете търпеливи, подхождайте с внимание и уважавайте, както правото на бъдещите ви работодатели да сметнат, че няма да се впишете в техния екип, така и собствената си преценка за всяка конкретна позиция.

6. Уважавайте се и знайте цената си –  при търсенето на работа има две страни – служител и работодател. Хората, които са на пазара на труда повече от 1-2 месеца, обикновено забравят за това и приемат първата оферта, независимо дали я смятат за най-добрата. Подобен подход, може да подейства краткосрочно добре на бюджета ви, но в дългосрочен план отново ще се окажете в позиция на търсещи или на нещастни на работното си място. За това, преценявайте и вие. Помислете дали корпоративната култура ще ви подхожда, дали заплатата отговаря на опита и знанията ви и дали ще можете да работите с мениджъра си ежедневно. Колкото повече информация за средата и естеството на работа съберете предварително, толкова по-информирано решение ще вземете. А достатъчно информация + достатъчно себе-уважение и познание = мечтаната професионална реализация.

Коментирайте