Кариерни консултации коучингПреди няколко седмици присъствах виртуално на лекция на една от най-вдъхновяващите жени и автор на No Ceiling, No Walls (творчески превод на български – Без пречки за израстване на жените на работното място), Susan Colantuono. За 1 час, дамата успя да провокира жените, на които презентираше да помислят какво ги спира да управляват компаниите, в които работят. Започна представянето си като ни помоли да помислим по следните теми:

 1. Като чуете лидер, кое е първото име, което ви идва на ум? Може да е мъж или жена, част от корпоративния свят или не, може да е наш съвременник или да го познаваме само по делата му.
 2. Какво е качеството/умението, което асоциирате с лидерството?
 3. Кой е най-добрият професионален съвет, който сте получавали ?

 

За да ви е още по-интересно, можете и вие да отговорите на въпросите, преди да продължите да четете статията и когато ви разкрия някои интересни факти да съпоставите отговорите си и да си направите съответните изводи. Готови ли сте? Да продължаваме.

 

Според Сюзан, трите основни групи от качества, които притежава всеки лидер са следните:

 1. Резултати: Да може да постига и поддържа изключителни резултати
 2. Хората: Да изважда най-доброто у хората, с които работи
 3. Себе си: Да използва и развива най-доброто у себе си

След като интервюирала голяма група от хора, които управляват големи и разпознаваеми компании и е обобщила резултатите, ето до какви изводи е стигнала:

Кариерни консултации коучингМъжете са по-добри от жените в следните категории:

 1. Постигане на резултати
 2. Изготвяне на стратегия
 3. Разбиране на финансови отчети и боравене с цифри
 4. Създаване на визия
 5. Перспектива – разбиране на голямата картина

 

А жените са по-добре умеят да:

 1. Извадят най-доброто у хората, с които работят
 2. Комуникират
 3. Слушат
 4. Работят с различни хора – раса, пол, образование, умения, характер
 5. Развиват хората, с които работят
 6. Се застъпват за хората, които управляват
 7. Са съпричастни
 8. Вдъхновяват

 

Ако можем да обобщим, мъжете превъзхождат жените, когато става въпрос за постигане на резултати – първата голяма група от лидерски качества, а жените са по-добри от мъжете във вторите две групи. Когато Сюзан е питала мениджърите какво търсят в бъдещите управители на компаниите си, те основно посочвали качества от вторите две групи:  умението да ангажираш хората и самия себе си. Защо, в такъв случай, по-голямата част от висшия мениджмънт е съставен от мъже? Попитала и хората, които е интервюирала – къде остават способностите за постигане на бизнес резултати, те не са ли важни? Отговорът, който получила, разплел цялата загадка – те са даденост.

Кариерни консултации коучингТоест, ако не притежаваш бизнес нюха, способността да разчиташ финансови данни и да гониш резултати, изобщо не попадаш на радара за израстване в кариерата. Всички други качества, въпреки че се цитират като най-важни за бъдещите лидери, идват след това. Липсващите 33% при жените попадат в групата с резултатите, в която мъжете ни превъзхождат, но която е задължителна, за хората на отговорни позиции, управляващи процеси, хора и компании.

Сега се върнете на въпросите, върху които ви помолих да си помислите в началото и направете разбор на лидера, който сте посочили, на качествата и на най-добрия кариерен съвет, който сте получили. В коя от трите големи групи попадат? Ако сте мъж – в първата, ако сте жена – във вторите две? Според Сюзан на всички изследвания и семинари, които провежда обикновено слушателите й следват тази схема. Изключение правят жените на високи постове, чиито отговори са от първата група, тоест те са разгадали и научили да използват липсващите 33%.

Аз също съм в схемата. Моят лидер беше Маргарет Тачър, качеството – способността да вдъхновяващ, а най-добрия кариерен съвет – не се оправдавай. Типично женско, нали?

Изводите и уроците за жените, които искаме да управляваме в кариерата, са:

1. Научете същността на вашия бизнес

2.Взимайте решения и действайте все едно сте собственици

3. Научете как финансите разказват историята

Вашите резултати какви са? Кой е лидерът? А качеството и съветът? Ще се радвам да споделите мнението си за това изследване, както и личния си професионален опит и дали разделението на групите от качества ви се струва вярно и логично. Ако имате нужда от личен или професионален коуч, с който да отработите остарели модели и схващания и да преодолеете кариерни спънки, ще се радвам да работим заедно.


4 Отговори на “Липсващите 33%”

 1. На практика за съжаление нещата не стоят съвсем така. Стартирайки на равни начала, но с различни региони, единият от моите в окаяно състояние, нямаше никакво значение, че с неимоверни усилия изравних резултатите, което на практика означаваше, че резултатността от моята работа беше измеримо по-голяма. Кариерно мъжете бяха поощрени, така че едва ли женските умения имат значение освен ако не става въпрос да свършат работата и за поощрение да наблюдават фанфарите по адрес на колегите мъже. Можем много да обсъждаме какво им липсва на жените, но аз лично не вярвам от практиката си, че лидерските качества се определят от пол и стереотип. Те може би най-много се определят от смелост, а смелостта идва частично и от подкрепата. Жените получават като даденост много по-малко подкрепа от мъжете. Мъжете я вземат на готово, жените трябва да си я осигурят, а до момента, в който са си я осигурили, често са вече прекалено уморени.

 2. Благодаря ви за коментара, БВВ. Напълно съм съгласна и за смелостта и за подкрепата и смятам, че те са важни в професионалното израстване. За да те забележат и да те подкрепят, обаче, обикновено първо забелязват резултатите ти или начина, по който ги комуникираш. Така че комуникацията също е важна част от пакета. Един умен мениджър в моя професионален опит ми каза, кариерата е 20% постижения и 80% PR. Съгласна ли сте?

 3. Без да се намесвам в спор, отговорът ми е не съвсем за съжаление. Скромно смятам, че не бива да отъждествяваме понятия като мениджмънт и лидерство, тъй като те в основата са си съвсем различни и в реалния свят има криза на талант, който да комбинира и двете, а тогава когато го наблюдаваме зад личността стои, човек, който е преминал много неконвенционални прегради и се е борил с много пречки, немалко от тях поставени от конкретни личности, а не само от бизнес средата. Също така смятам, че ако съотношението 20/80 е вярно, то тогава в една работна седмица трябва да влагаме 8 часа работа и 32 часа време да излъскваме имиджа си, което ми се струва крайно бизнес неефективно. Да, нещата стоят така, че наистина трябва много пи ар, но за да съм по-конкретна – нека погледнем казуса Мтел: вложиха милиони за ребрандиране, но финансовите им показатели стряскащо спаднаха. Защо? Ами защото оперативно и организационно са в окаяно състояние (факт, за който всички си затваряха очите много дълго време, докато ефектите не станаха поразително очебийни) и зад тези маркетинг, пи ар и реклама липсваше субстанция, така че парите бяха хвърлени на вятъра. Резултатността за съжаление опира до реално запретване на ръкавите и работа. Можем още много да дискутираме в подчертано позитивна насока, криейки неблагоприятната ситуация на женска фигура на ръководна позиция, но по този начин насяваме заблуди, които биха създали доста разочарование. Пантен лансираха една интересна реклама за стереотипите към жените – 60 секунди, които си заслужава да се гледат. Когато една жена запретне ръкавите и работи, най-много да уплаши мъжете по върховете, а това е доста съсипващо явление – особено, ако тези мъже спазват правилото за 20/80. Заради това говорех за смелост и подкрепа. С други думи, всеки трябва да си прецени уменията и смелостта – дали иска да гради кариера като мениджър или иска да бъде лидер, а ако иска и двете, готов ли е да се подложи на всички студени душове, които реалността ще му поднесе. И за да не пропуснем талантите сред стереотипа, бих предложила конкретно оценяване на потенциала с теста на майърс-бригс.

 4. Здравей Теди, ето и моите отговори, без да съм се замислял много много.
  Относно името на лидера, ще посоча един човек, който не е лидер в прекият смисъл на думата, това е един мой бивш колега от Ай Ен Джи, казва се Олег Григоров.
  Кое от качествата му асоцирам с лидерство – умението да постига изключителни резултати и отвореността да предаде своят опит на по-младите и нови колеги. Кой е най-добрият съвет, който съм чувал – не си поставяй сам бариери и стени пред себе си и ще успееш.

  Иначе има и още един човек, за когото се сещам и това е Ирина Ботева – собственик и главен хореограф на танцова група Хороводец. При нея асоцирането ми за лидер е умението да организира всички около себе си и да гони съвършенството. Кой съвет от нея съм запомнил – Бъди искрен, бъди себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *