Какво се случи на пазара на труда през 2012?

31 декември 2012

Предлагам ви обзор на пазара на труда за изминалата 2012 година, така както аз го видях за моите клиенти. Не претендирам за изчерпателност, защото имам няколко пропуснати месеца в средата на годината, през които родих и се грижих за сина ни. Представям гледната точка на търсещия работа, докато в повечето  подобни материали ще видите тезата на компаниите, които набират служители или на тези, които професионално се занимават с подбор.

С гордост мога да кажа, че 2012 беше успешна за повечето от клиентите ми – намериха професионална реализация в мечтаната компания или сфера или взеха решение да създадат собствен проект и да вложат уменията си в бизнес, за който имат талант и страст.

Пожелавам на всички, които са в процес на преосмисляне на професионалните си интереси и набелязване на нови цели и хоризонти през 2013, да открият своето място, да бъдат удовлетворени от заниманията и приходите си и всяка сутрин да започват с усмивка деня си.

Здрава, богата, изобилна и щедра 2013!

Компании

 Кока Кола започнаха масов подбор за новия център за обслужване на клиенти, който планират да отворят през лятото на 2013. Интересно е да се знае, че не става въпрос за Coca Cola Hellenic Bottling Company, която дистрибутира марката в България, а  новата компания ще рапортува на Кока Кола в САЩ. Центърът ще обслужва финансови процеси и ще наеме около 150 човека с езикови познания, с финансов опит и опит в подобни центрове.

 Булгартабак стартираха кампания за обновяване. Започнаха с логото си и минаха през няколко позиции в бранд мениджмънта и маркетинга  – очевидно са разбрали, че им е необходимо свежо позициониране и разграничаване от имиджа на консервативен работодател. Наеха нов технически директор и няколко други високо-профилни позиции.

 Мтел също минаха през имиджова трансформация – промениха логото си, смениха доста голяма част от маркетинговия и клиентския си екип и обединиха или смениха хората на ключови мениджърски позиции.

 Виваком търсеха всичко – от ИТ администратор, през специалист обслужване на клиенти, ИТ архитекти и програмист до мениджъри корпоративни продажби.

 VM Ware смениха главния си изпълнителен директор на глобално ниво през Септември 2012, а на Българския пазар разширяват екипа си от разработчици. Интересуват се, разбира се, от Java, хора, които да следят за качеството и други по-екзотични технологии.  Търсеха и хора, които да ръководят екипи и процеси.

♦ След като Meg Whitman оглави HP като президент и главен изпълнителен директор, през Септември 2011, започна бавно и методично да прави промени свързани с преструктуриране, намаляване на разходите и обединяване/продажба на бизнеси. Това се отрази и на българската структура, която получи така наречения “hiring freeze”, тоест забрана да наемат нови хора. Правят се изключения за няколко трудни и специфични профила за администратори и хора, които се занимават с поддръжка и владеят немски език.

♦ Инграм Майкро, най-големият технологичен дистрибутор в света, отвори офис в България и за целта търсенето беше голямо – около 200 технологични и административни специалисти.

♦ Експириън България  – компания, която се занимава с предоставяне на информация свързана с управлението на кредитния риск и маркетингови услуги, също беше доста активна на пазара на труда, особено в последната чевтърт на 2012. Търсеха и все още имат някои отворени позиции за програмисти, консултанти и анализатори.

♦ Телерик се разрастват и участват на пазара на труда, както с интереса си към ИТ специалисти и мениджъри, така и с обученията и академиите, които предоставят на млади кадри с интерес в ИТ областта.

♦ ПроКредит банк явно са решили да промотират вътрешни специалисти за по-високите си позиции и да наемат основно през програмата си Млад Банкер. Дали това решение ще се окаже правилно, предстои да разберем през 2013.

 Каменица също бяха доста активни на пазара на труда през 2012 – подмениха или увеличиха търговската си сила и вляха нови жизнени сокове в маркетинг отдела си.

Индустрии

 Компаниите за бързо-оборотни хранителни стоки и големите търговски вериги имаха или голямо текучество или бяха решили да подменят начина, по който се представят на пазара, защото търсеха широк кръг от маркетинг, бранд мениджъмънт и продуктов мениджмънт специалисти.

 От клиенти знам, че при банките има голямо текучество на ниските нива обслужване на клиенти – специалисти малък и среден бизнес, кредитни администратори, касиери. Това си пролича през 2012 и в обявите им за работа. Почти всички банки излизаха с подобни обяви през тази година.

 ИТ сферата беше много динамична. Няколко големи компании избраха България за разширяване или аутсорсинг на част от дейността си. Търсеха се всякакви технологии, различни нива на опитност, интересни имена на позиции, които изглеждаха като току що извадени от вътрешния правилник и не говореха нищо на страничния наблюдател.

Позиции

 Позициите за центрове обслужване на клиенти – били те технически, административни, финансови или свръзани с човешки ресурси (основно труд и работна заплата) отново заемаха централно място на пазара на труда през 2012. Основният език, който се търсеше е немският, в комбинация с работен английски. Имаше и проекти с италиански, френски и руски.

 Очаквано, високо-технологичните възможности също бяха изобилни – Java, C/C++, HTML 5 и .Net бяха най-често срещаните технологии в изискванията, а английски и немски – езиците, от които компаниите търсещи технически попълнения, имаха нужда.

 Търговските представители и така наречените маркетинг и рекламни специалисти, от които се очаква да вършат същото, но са дегизирани под други имена, за да привличат различни целеви аудитории, бяха отлично представени. Всички търсят кой да продава стоките и услугиете им – през компаниите за бързо-оборотни стоки, компании производители, застрахователи и дистрибутори на фармацевтична продукция.

♦ Тъжното обобщение за градовете различни от София, Пловдив и Варна е че най-много се търсят следните профили:

  • Търговски представители за продукти и услуги от всякакъв род
  • Ниско-профилни служители като бармани, шофьори и хигиенисти
  • Служители в банковото дело, обикновено на първо стъпало – специалисти обслужване на клиенти, касери и т.н.
  • Консултанти директни продажби
  • Ниско и високо профилни ИТ специалисти

Имаше и няколко много интересни позиции като Project manager в Bianor, IT Migration project manager в BNP Paribas, senior project manager в Mtel, продуктов мениджър в KRKA, trade marketing manager в Бела, brand manager в All Channels Communication Group, заместник директор продажби в Първа инвестиционна банка и други.

Коментирайте