Може ли кариерният консултант да ви намери работа?

22 януари 2013

Като за начало, нека се спрем на това какво може да направи за вас кариерния консултант.

Работата на кариерният консултант е да ви представи в най-добрата светлина пред потенциални работодатели. Да създаде документите ви за кандидатстване – CV и мотиватионно писмо, да ви помогне с търсенето на подходящи компании и позиции и да ви подготви за следващите стъпки попроцеса на кандидатстване като тестове и интервюта. Добрият кариерен консултант е с вас по време на всяка стъпка от процеса по търсене на работа и ви подкрепя и насърчава.

Кариерният консултант може да ви препоръчва на контактите си, да е толкова добре запознат с пазара на труда, че да знае коя текуща възможност е подходяща за вашия профил, интереси и умения и още като чуе професионалната ви история да има наум няколко интересни възможности. Може да преравя порталите, за да намери правилните обяви, които да ви представи. Може да ги анализира и да препоръчва подходящите следващи стъпки. Може да ви каже кога се подценявате и да ви посъветва как да не го правите.

С кариерния консултант можете да обсъждате позиции, възможности и планове. Можете да стигате до прозрения. Можете заедно да решите, че не искате да работите за някого, а предпочитате да създадете собствен бизнес и така да използвате талантите и уменията си. Може дори да ви помогне с подготовката и презентирането на бизнес плана за продуктите, които планирате да произвеждате или услугата, която ще предлагате на бъдещите си клиенти. Работата на кариерния консултат е точно това – да ви консултира.

Всичко това, кариерният консултант може да направи за вас. И добрите консултанти го правят.

Дори и най-добрият кариерен консултант, обаче, не може да ви намери работа.

Той или тя не може да ви придружи на интервюто с работодателя и да осигури, че вие ще харесате това, което чуете за компанията, позицията, работната среда, заплащането и колегите. Не може да направи така, че хората, които ви интервюират ще харесат това, което чуят за професионалния ви опит, образование, лични качества и способности да се справяте в трудни ситуации. Консултантът не може да ви обещае, че от всички компании, в които сте се прицелили ще ви поканят на среща.

Консултантът не може да обещае резултати, за които не е в контрол. Той или тя няма как да предвиди дали конкурса, за който кандидатствате ще бъде спрян за външни кандидати, защото компанията е намерила перфектния вътрешен, когото да повиши на тази позиция. Няма как да знае дали заплатата, която ще ви предложат ще отговаря на очакванията ви. Няма как да предотврати проверка на референции, какво референциите биха казали за конкретния кандидат и как бъдещия работодател ще възприеме обратната връзка.

Кариерният консултант не е агенция по подбор. Може да си сътрудничи с такива агенции и да им изпраща подходящи кандиадти за различни конкурси, но неговата сила се простира до там. Колкото и да му се иска, не може да играе ролята на държавата и да каже – аз ще субсидирам следния сектор от икономиката и ще открия нови работни места там, защото виждам че има много хора с такива профили, които искат да сменят текущата си позиция или в момента са без работа.

В ситуацията на пазарна икономика, работата на кариерният консултант е да помага, съветва, изслушва, проверява, насърчава и подготвя. Отговорността за намирането на правилното работно място, в подходящия сектор, с очакваната заплата и придобивки и с мечтаното естество на работа и колеги е изцяло в ръцете на този, който си търси работа. Консултантът му помага да се презентира и продаде по-добре.

Ако имате нужда от помощник в процеса на търсене на работа, някой на когото да можете да се доверите да ви представи в най-добрата светлина и да ви свърже с правилните хора, обадете ми се и с удоволствие ще ви изслушам и помогна.

Коментар

  1. Георги Литвин каза:

    Браво, много добри думи за хора сменящи работата си!
    Браво, честе си отделили от времето , за да ги напишит

    поздрави

Коментирайте