С този проблем обикновено се сблъскват току що завършилите студенти или хора, които се завръщат в работната среда след остъствие – например майки с малки деца.

За да не изглежда празно CV-то ви, помислете за проекти, които сте изпълнявали или активности, в които сте участвали, които не са свързани директно с попрището, в което искате да се развивате професионално. Замислете се за личните си опитности, които могат да ви помогнат да се продадете на потенциален работодател.

Както съветва Майк Рам в блога си Нова Работа в статията Сглобяване на пъзела: CV-то на новобранеца

 

 На мястото за трудов стаж, избройте участията ви в семинари, летни школи, работни групи, проекти, университетски стажове и др. под, които сте натрупали по време на следването си. Това е вашето портфолио. Наблегнете на вашата роля и на вашите лични изяви.

 Ако имате трудов опит, но той се ограничава до барман, сервитьорка и крупие, желателно е да не ги включвайте в CV-то си. Уменията, които сте придобили по време на този свой опит, можете да изброите в графата „Допълнителни умения”.

 Когато описвате уменията си, е добре да не казвате просто „аз съм организирана личност”, но да подплътите твърдението си с конкретен пример/ситуация, в която сте проявили или придобили това свое качество била тя от личния живот, университета или от стаж.

Още няколко съвета и от мен за подготовката на впечатляващо CV, въпреки липсата на работен опит –

 Опишете участията си в студентски клубове и организации и проектите свързани с тях.
 Включете учебен проект, по който сте работили като например дипломната си работа, особено ако темата е свързана с текущите ви кариерни цели.
 Помислете за постижение, с което особено се гордеете и което показва инициативност и отговорност – две качества, които винаги ще са на почит при потенциалните работодатели.
 Добавете участие в обучения или семинари, които разкриват вашите интереси и качества.

Ако подготвяте автобиографията си след дълго отсъствие от работната среда, не бързайте да търсите образец на CV и да започвате с изпращането му, където ви хрумне. Помислете дали искате да се завърнете при текущия си работодател или искате да опитате нещо ново. Можете да обмислите създаването на собствен проект или смяна на професионалните цели и избор на съвсем различно поприще от това, с което сте се занимавали преди. Децата обикновено променят мирогледа, ценностната система и отношението към професията и към живота, така че често майките имат нужда и от професионална промяна, след такова важно събитие.  За такива случай, подходящи са следните подходи:

 Включете в CV-то си всякакви дейности, които сте извършвали на доброволни начала.

 Идентифицирайте хобита, които могат да ви представят в исканата светлина и да разкрият качества, които смятате, че са полезни и търсени.

 Покажете, че докато сте отглеждали децата си, сте намирали време и желание да се поддържате в професионална форма и да обновявате уменията си.

 Задълбочете се в проектите, които сте управлявали свързани с отглеждането на децата ви и ги опишете по начин, който да показва резултати и отдаденост.

 Ако сте продължили с личностното си развитие и по време на майчинството – изкарали сте интересен курс или сте прочели книги свързани с новата ви професионална цел – включете ги в представянето си.

Ако току що завършвате образованието си или обмисляте да се върнете на работа след майчинство, но сте решили да смените професионалната си посока и имате нужда от кариерна консултация, обадете ми се и ще обсъдим начините, по които мога да ви бъда полезна.


Един отговор за “Какво да правим ако нямаме много материал за CV-то?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *