Днес сме лингвисти. Ще дефинираме и илюстрираме четири от думите, които се използват – донякъде взаимозаменяемо – когато става въпрос за професионално развитие. Важно е да сме наясно с определенията, защото това може да ни помогне да си изясним текущата ситуация и бъдещите намерения, да ни разкрие нови хоризонти и взаимовръзки и да ни даде зелена светлина.

Работа

Как да различим работата от кариерата и призванието? Най-сигурният тест – ако мястото, на което ходите в понеделник сутрин не ви дава нищо друго освен сигурен доход в края на месеца, това е работа. Ако не отдавате част от творческата си енергия на работното си място, ако нямате ентусиазъм за процеса или поне за крайния резултат от труда си, ако нямате професионален приятелски кръг, вероятно ползвате професията си единствено заради финансовите облаги. А талантите, вдъхновението и творческите ви сокове ползвате за хобита, лични проекти или не подозирате, че съществуват.

Работата често е и инструмент, който ползвате, за да постигнете кариерна мечта или конкретна цел – работите, докато се дипломирате, работите, за да си плащате курсовете по рисуване, работите, за да можете да се издържате, докато публикувате първия си роман.

Друг вариант е да имате работа и да се чувствате неудовлетворени и нещастни на работното си място, да не сте се замисляли за разликата между работа и кариера, да искате да промените нещо, но да не знаете точно какво. В тези случаи имате нужда от кариерен консултант, с когото да анализирате ситуацията и да вземете решение за професионалното си бъдеще.

Кариера 

Кариерата, от друга страна, е поприще, в което участвате осъзнато и с мисъл. Харесвате това, което правите, имате кариерна цел и план за постигането ѝ. В повечето случаи в кариерата използвате талантите и силните си страни и през по-голямата част от времето се чувствате удовлетворени и на място. Ходите с желание на работа, имате насърчаваща професионална среда и се разбирате с колегите и мениджъра си.

Разбира се, напълно вероятно е и дори очаквано, в кариерното си развитие да попадате на различен тип компании, позиции и екипи – на някои места да се чувствате по-добре, отколкото на други, да имате етапи от развитието си, в които поставяте под съмнение изборите си и се чудите дали не сте сгрешили с професията си. Понякога дори осъзнавате, че е време за смяна на кариерата. И това е напълно нормално – израствате, променяте се, учите се, развивате уменията си и нивото на себепознание.

Призвание

Призванието, за разлика от популярното схващане, не е непременно единствена изгаряща страст, която преследвате, откакто сте на 5. Има хора, при които процесът протича по този начин – математиката ги влече от най-ранна възраст, развиват се отлично в тази област, изкарват докторантура по физика в щатите и след това се занимат с интересни теоритични и приложни проекти, в които влагат сърце и творчество. Като първият ми братовчед, например.

За други от нас, процесът не е такъв, ние не познаваме единствената си страст като сме на 5. И това е абсолютно ок. Призванието си можем да открием и в доста по-късна възраст като следваме важните моменти в живота си, каузите и темите, които ни интересуват. Животът ни оставя следи и с любопитство, постоянство и отдаденост, можем да ги разчетем и открием за какво сме призвани и как можем да използваме тази информация практически.

Имах клиент, който много се е увличал по цирка като малък. Като тийнейджър бил толкова забавен, че приятелите му непрекъснато му подхвърляли защо не стане комик. Професионално се реализирал в областта на маркетинга и рекламата, а планината и преходите винаги са били част от живота му. Установихме, че житейската му тема, или призванието му е да вълнува хората. След като заедно проследихме нишките, той направи необходимите изследвания – на себе си и на някои от възможностите, които идентифицирахме, в момента има компания, която организира екстремни и екзотични пътувания.

Хоби 

Хобито най-рядко се бърка с останалите три, но е намесено в професионалните отношения, защото много хора, обикновено след като са прочели някоя популярна книга за самопомощ, решават да направят разбор на хобитата си и да видят дали не могат да изкарват пари с някои от тях, превръщайки ги в професия. Защото „ако намерите работа, която обичате, няма да ви се налага да работите до края на живота си“.

А хобито е приятно точно, защото не е натоварено с големите очаквания на правенето на пари. Хобито е това, което вършим заради удоволствието от самото вършене, заради процеса. Не се интересуваме от крайния резултат, не гоним срокове, не задоволяваме клиентски очаквания. Хобито ни разтоварва, зарежда с енергия и ни пренася в друг свят. Дали ще имаме малка градинка на терасата, ще готвим, ще плетем или ще снимаме, това е нашият свят на творческо изразяване, който ни носи радост.

Има случаи, в които е възможно да превърнем хобито си в професия, но преди да тръгнем по този път е хубаво да си отговорим на сериозно количество въпроси. Някои, от които са: Ще продължавам ли да получавам удоволствие от създаването на бижута ако ги правя всеки ден? Ще изпитвам ли наслада от плетенето ако очаквам то да изкарва месечната ми заплата? Знам ли как да рекламирам уроците по китара за деца?

Ако сте се заели да правите инвентар на хобитата си с цел да изберете едно, заради което няма да ви се налага да работите до края на живота си, е добре да обсъдите идеята с близък приятел, колега или кариерен консултант.

А вие? Къде сте в момента в живота си? Работите, управлявате кариерата си, следвате призванието си или преглеждате хобитата си с надеждата да направите някое от тях професия? Ако имате нужда от помощник по пътя, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда най-полезна.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,