Как да се подготвя за видео скайп интервю?

28 май 2015

Как да се подготвим за скайп видео интервю PersonalHR кариерни консултацииНапоследък, все по-често клиентите ми получават покана за интервю по скайп или друга видео медия. Това е често срещан вариант, когато компанията е международна и структурата е такава, че поне един от хората, които ще вземат финалното решение за позицията живее в чужбина. Или мениджърът на екипа е командировка, а изборът трябва да се направи бързо. Или подборът е изнесена функция, която се предоставя извън България. Вариантите са много и всички се свеждат до това, че поне едно от интервютата в крайните фази на процеса се осъществяват с помощта на видео технологии.

Одобрени сте на етап автобиография, мотивационно писмо, тестове и телефонни интервюта и са ви поканили на скайп интервю. Как да се подготвите? Освен, класическите стъпки на подготовка, които включват проучване на компанията, позицията, ролеви игри и други методи, при виртуалното общуване има и някои специфики.

Логистика.

 Осигурете си тиха и комфортна стая, в която да проведете интервюто.

 Проверете дали всички необходими технологии са в изправност.

 Подгответе се с резервен вариант за интернет, в случай че вашият доставчик е като моят и не услугата не е стабилна. План Б тук би бил интернет през смарт телефона ви – проучете и проиграйте стъпките предварително, покупка на ваучер за количество интернет, различен от основния ви доставчик, интернет от мобилните оператори.

Облекло. Облечете се подходящо – все едно отивате на интервю в офис. Това ще ви вдъхне допълнителна увереност и ще изглеждате професионално.

Предварителна ролева игра. Уговорете се с някои приятел, кариерен консултант (или използвайте опция за запис) да проиграете основните стъпки от интервюто. Уговорете си точен час, облечете се подходящо и нека партньорът ви в това упражнение ви зададе няколко въпроса, на които да отговорите. Поискайте обратна връзка за качеството на свързаността: аудио и видео, облеклото, езика на тялото ви. Остранете всички недостатъци преди официалното интервю.

Как да се подготвим за скайп видео интервю PersonalHR кариерни консултацииПо време на интервюто.

♦ Включете се няколко минути по-рано, за да тествате връзката и да сте спокойни, че няма да ви чакат.

 Опитайте се да се държите максимално естествено – все едно сте в заседателна зала с човека/хората от другата страна на линията.

 Поддържайте добър визуален контакт.

 Не забравяйте да се усмихвате.

 Тъй като при подобен тип разговори понякога има забавяне, уверете се че човекът, който говори е завършил изречението си преди вие да започнете с отговора.

 Ако все пак се появят технически проблеми, докато говорите, кажете че сте подготвени с резервен план и помолете да го изпълните. Това ще добави няколко червени точки към профилът ви – подготвя, планира, умее да действа.

 Плюс на видео интервюто е, че можете да ползвате записки, без да се забележи, за това – ползвайте помощни материали.

Ако имате нужда от подготовка за интервю: виртуално или реално, от професионален кариерен консултант, свържете се с мен да поговорим и заедно да решим как мога да ви бъда полезна и кой е най-добрият подход за специфичната ви ситуация.

 

Коментирайте