10 знака, че е време да смените работата си

26 септември 2015

За кариерна консултация с мен се свързват няколко типа хора:

  • Такива, които са наясно, че искат да се разделят с текущата си компания и имат нужда от помощ в този процес.
  • Такива, които вече са се разделили с последното си работно място и искат да намерят следващото си професионално предизвикателство.
  • Такива, които искат да сменят освен компанията и попрището и не са сигурни на къде да се насочат.
  • Такива, които сега завършват и излизат на пазара на труда.
  • Такива, които усещат, че нещо не е наред, но не могат да изяснят какво е точно и как да продължат напред.

10 знака че е време да смените работата си PersonalHR кариерни консултации и коучингЗа голяма част от хората, които консултирам е ясно, че смяната на работното място и/или професията е следващата им кариерна стъпка и с тях уточняваме как мога да им бъда най- полезна в този процес. За последната група – тези, които имат чувството, че нещата не вървят и може би имат нужда от промяна, но не знаят как да я дефинират, систематизирах няколко най-често срещани причини, поради които клиентите ми решават, че е време да напуснат настоящия си работодател.

1. Ценностите ви не съвпадат.  Както прекрасно се изрази любима моя коучинг клиентка – „Имам чувството, че това място е на път да промени същността ми, че ако остана още няколко месеца там – няма вече да мога да ползвам въображението си и ще се превърна в една от тях“.

2. Не сте съгласни с курса, който поема компанията. В комбинация с няколко други фактори, това беше основната причина, поради, която аз напуснах първата си работа. Ако вие вярвате, че е нужен фокус, за да можете след няколко години да работите за велика компания, а хората, които взимат решения са на мнение, че е по-добре да инвестират време и ресурси в няколко различни сфери, това може да ви попречи да давате всичко от себе си и да започнете да ходите на работа с раздразнение. Което логично ни отвежда до следващата точка.

3. Ходите с неудоволствие на работа. Ако сутрин стомахът ви се присвива при мисълта за работното място, нямате търпение да дойде краят на работния ден и мечтаете за събота и неделя от понеделник, това е сигурен знак, че нещо не е наред в професионално отношение. Или сте много изморени и имате нужда от по-дълга почивка, за да възстановите силите и мотивацията си, или организмът ви подсказва, че това не е вашето място. В такава ситуация, вземете отпуск и ако се чувствате по същия начин и след като сте починали и сте се заредили с енергия, тогава е време да преосмислите кариерния си избор.

4. Знаете повече от шефа си. Чувството, че някой по-некомпетентен е отговорен за взимането на важни решения, свързани с вас и с екипа ви, може да съсипе отношенията ви с най-подходящата компания и позиция. Освен, че е разочароващо и неприятно, то е и важен знак за това на какви хора е гласувано доверие да управляват и съответно какъв стратегически курс ще изберат да поемат. Което, най-вероятно в дългосрочен план, ще доведе до ситуацията описана в т.2
10 знака че е време да смените работата си PersonalHR кариерни консултации и коучинг

5. Нямате възможности за развитие. Ако компанията е малка и собствениците вършат основните мениджърски функции или пък структурата е прекалено плоска, а вие искате да управлявате голям екип, тогава най-вероятно е да започнете да натрупвате напрежение и да се чувствате все по-неудовлетворени всеки ден. За това и клишето „Къде се виждате след 5 години“ може да се окаже важно и за вас, защото ще ви помогне да изясните целите си още по време на интервютата, и ако компанията не може да ви помогне да ги постигнете, да потърсите по-подходящо място.

6. Задълженията ви са се увеличили, но не и заплащането. Ако компанията преминава през труден период и вашата лоялност е на ниво, тогава може и да преглътнете тази фаза и да работите известно време за светлото бъдеще. Ако, обаче, светлото бъдеще дойде, а вашата ситуация не се промени, може би е време за сериозен разговор с мениджъра ви и евентуално план за промяна.

7. Идеите ви не се ценят. Разбира се винаги има моменти, в които идеята ви е прекалено рискова, нестандартна, скъпа и времето не е подходящо за нея. Но ако това се случва постоянно, вероятно става въпрос за разминаване между личните ви ценности и визия за развитие и тези на компанията. Което води до ситуациите описани в т. 1

8. Здравето ви страда. Човешкият организъм е съвършен механизъм и винаги е добре да се вслушвате в сигналите, които ви подава. Ако главоболието е ежедневен спътник на работното ви място, ако често ви се гади при мисълта за важна среща или пък ви се вие свят всеки път като имате разговор с мениджъра си, помислете за промяна и я направете преди да е станало късно. Големината на никоя заплата или бонус не си заслужават здравето ви.

9. Личният ви живот страда. Вечер се прибирате вкъщи, стресирани и изтощени, и нямате време и желание за семейството си. Не сте играли баскетбол от месеци, а това е било любимо занимание за отмора и разтоварване. Приятелите ви са спрели да ви търсят, защото вечно се оправдавате с липса на време и енергия за кино или танци. Ако това е вашият живот в дългосрочен план и няма изгледи да се промени, вземете необходимите мерки, за да си върнете радостта и удовлетворението.

10. Ранно пенсиониране. Ако често си фантазирате, че с помощта на солидна сума пари, успявате да напуснете професионалния живот по-рано от предвиденото и лежите по цял ден на плажа с коктейл в ръка, има два варианта – или много обичате плажовете и коктейлите, или е време да преосмислите професионалния си избор и да се насочите към поприще, на което работните ви мечти ще са свързани с кариерен напредък, а не с пейзаж от десктопа ви.

Разпознахте ли се? В една или повече точки? Тази ситуация временна ли е или дългосрочна? Ако имате нужда от преосмисляне на професионалните си избори и подкрепа от коуч или кариерен консултант при идентификация и смяна на попрището, свържете се с мен да обсъдим как мога да ви бъда полезна.

 

Comments are closed.