От богатата ми история ми с клиенти с разнообразен опит, различни етапи в кариерното си развитие и себепознание, и цели вариращи от бърза нова работа в същата сфера до продължителен коучинг за изследване на житейското предназначение, извлякох и обобщих съвети, които биха били универсално полезни независимо от мястото, на което се намирате в професионалния си път. Тези размисли ще ви помогнат ако искате да сте собственици на кариерата си, да я развивате и управлявате.

Подобно на здравето и на връзките си, ако не управлявате кариерата си, тя ви управлява. Лесно е да се пуснете по течението, особено ако сте част от голяма корпорация, в която сте изградили рутина и имате сигурност. Ако не отделите време, за да разберете къде сте силни и кое предпочитате да делегирате, ако не наблюдавате реакциите си в различни ситуации и с различни хора, ако не тествате границите си, ако не знаете какво кара сърцето ви да пее – други хора ще решават къде в машината има най-голяма нужда от вас и ще определят посоката ви. Това може да доведе до фрустрация, гняв, горчивина и да се чувствате изгубени и непълноценни.

За да бъдете собственици на кариерата си и вие да взимате решенията съзнателно, съм ви подбрала няколко емпирично изпитани съвета:

Запознайте се със себе си.

Учудващо е колко успешни и осъществени професионалисти не се познават достатъчно – не знаят какво ги движи, къде им е силата, защо хората ги избират и им се доверяват. Не знаят защо са добри в това, което правят, не са наясно и със сенките си – защо понякога избухват, какъв тип поведение им натиска бутоните, както и кои са им бутоните.

За тези от вас незапознати с творчеството на Джулия Робъртс и по-конкретно филма ѝ „Булката Беглец“ ще дам контекст преди да приведа пример. Героинята на Джулия Робъртс има няколко годежа, но нито една сватба. Разследващ журналист от Ню Йорк пристига, за да осветли ситуацията и се оказва, че проблемът на булката беглец е, че не познава достатъчно добре себе си, предпочитанията и вкусовете си, какво не харесва и какво я пали. И като така, буквално се слива с бъдещия си съпруг, приемайки неговата идентичност. Журналистът разбира това по начинът, по който героинята харесва яйцата си за закуска – променя вкусовете си, за да пасне на мъжа до себе си. Първоначално е омлет от белтъци, после са яйца на очи, после бъркани. Осъзнавайки колко не се познава, в търсене на идентичността си – булката беглец си поръчва различни видове яйца и избира тези, които са ѝ по вкуса. Нейният вкус, а не вкусът на мъжa, с когото е в момента.

Ако продължим алегорията, за да можете да изберете кариерата, която пасва на вас, а не да напасвате личността си спрямо компаниите, екипите и мениджърите, за които работите – задължителното условие е да знаете как харесвате яйцата си – в професионално отношение. Какво е важно за вас? Как ви се струва оперативната работа – скучна или пълна с възможности? Големите екипи – натоварващи или провокиращи диалог? В малка компания – не можете да реализирате потенциала си или се енергизирате, когато всичко е неуредено и имате възможност да го структурирате от нулата?

Изправете се срещу нещо, от което ви е страх в професионален аспект.

Не случайно този съвет идва след дискусията за себепознанието, защото е важно да сте наясно както със силата, така и с границите си, за да можете да рискувате, без да провалите професионалните си амбиции.

При мен времето да конфронтирам страховете си дойде след първата ми работа като мениджър проекти в софтуерна компания. Бях достигнала пределната точка на това да се занимавам с проблемите на клиентите и на програмистите и имах нужда от почивка от ИТ света. Кандидатствах и получих предложения от големи ИТ компании, както и реших да си опитам късмета с нещо коренно различно – мениджър на клиентски отдел в компания за комунални услуги. Хората в екипите, които бях управлявала до този момент се брояха на пръстите на двете ми ръце; новият отдел наброяваше 130+ с профил противоположен на този, с който бях свикнала да общувам.

Помислих си да заложа на сигурното и да остана в ИТ сферата, но реших да се изправя срещу страха си да съм отговорна за толкова  хора и да управлявам голяма организация и поех риска.

Проверих еластичността на стратегическото си мислене, сблъсках се със случаи, в които ми се наложи да освобождавам служители, за да постигна бизнес цели, усвоих няколко различни – и противоположни – стилове на общуване, управлявах сериозни бюджети, научих се да навигирам сложните отношения в голяма корпорация. Освен уменията, с които се запознах и развих, се запознах и с аспекти от себе си, за които не знаех. Осъзнах, че предпочитам проектната пред оперативната работа. Че управлението на големи екипи, колкото и да е престижно, не ми носи удовлетворение. Че ИТ света, колкото и да е взискателен и изтощаващ понякога, е моето място.

Ако не бях направила този кариерен завой и не бях поела свързаните с него рискове, може би още щях да се чудя какво би било, или да се стремя към вертикална кариера, или да остана част от корпоративната ИТ среда, без да осъзнавам истинската си сила и място там.

3. Винаги поставяйте под въпрос границите и преградите.

Вече познавате себе си, поели сте рисковете, които са ви били необходими за още по-задълбочено изследване и уроци и усещате, че душата ви копнее за нещо, което смятате за невъзможно на този етап от житейската и професионалната ви история.

Искам да лекувам, но без диплома не е възможно. За традиционната медицина наистина са необходими години инвестиция и много труд, които може би изглеждат невъзможни за хора с опит в друга сфера, семейство и отговорности. От една страна – след 5 години или ще имате диплома или просто ще са минали 5 години. От друга страна – само конвенционалната медицина ли ви привлича? Поинтересували ли сте се какво е необходимо, за да лекувате с хранене? Или с енергии? Или с игли?

Харесвам психология, но е твърде късно тепърва да ставам психотерапевт, за да практикувам. Подобно на лекарската мечта, мечтата да се общувате и лекувате душите може да е осъществима по алтернативни пътища. Помислили ли сте за енергийна психология? Някои от различните видове коучинг? Позитивна психология? Хюман дизайн? Онлайн психоаналитични програми?

Учителската професия е за хора, които обичат деца. Ако това да предаваш знанията си в определена област е мечтата ви, не е необходимо тя да се осъществи по класическия начин – учител в училище. Има толкова други различни възможности, които не включват общуване и преподаване на деца и по класически методи. Онлайн обучения и семинари. Езикови центрове. Сугестопедия.

Ако имате нужда от партньор, с който заедно да започнете или продължите процеса по себеизследване и себепознание, свържете се с мен да поговорим как мога да ви бъда полезна.

 


2 отговора на “Как да бъдем собственици на кариерата си?”

  1. Впечатляващо! Завиждам на тези, които ще те потърсят за напътствия и съвети! Гордея се с теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,