Замисляли ли сте се при какви обстоятелства сте променяли професионалния си, а и личния си, път? В книгите по мениджмънт можете да срещнете следната формула – докато страхът от неизвестното е по-голям от възприемания дискомфорт свързан с промяната, се задоволяваме със статуквото. В момента, в който дискомфортът от текущата ни ситуация стане непоносим, тогава правим решителната стъпка. Това е теорията и тя – в голяма част от случаите – е вярна.

При ежедневното наблюдение на клиенти и приятели, както и анализ на моите кариерни решения, забелязах и обособих още две категории и така практиката допълни теорията.

Промяна породена от дискомфорт или болка

Най-често срещаната причина – както теоритично, така и практически, за промяна си остава болката.

♦ Уволниха ме.

♦ За пореден път не ме повишават.

♦ Ако остана още един ден на тази работа, ще загубя душата си. (реален клиентски цитат)

♦ Атмосферата е толкова токсична, че ме разболява.

♦ Не понасям директния си мениджър.

♦ Не се разбирам с колегите си.

Списъкът е дълъг, но ще спра до тук и ще ви оставя да го допълните – от собствения си опит и от това, което сте виждали около вас.

Най-добрата илюстрация, за която се сещам е за приятелката ми Тина, която имаше бляскава кариера в света на финансите в Ню Йорк, която, обаче, не удовлетворяваше творческата ѝ страна и я караше да се чувства изтощена и нещастна. Една сутрин, поглеждайки картичките от екзотични места с умни мисли – като Животът е един, живей тук и сега, Следвай сърцето си и подобни, решила, че вече няма да въздиша като ги види, а ще направи нещо. Наистина последва сърцето си, напусна сигурната си и добре платена работа, записа курс по фотогафия към университета в Ню Йорк и в момента е успешен и търсен фотограф. Можете да разгледате работата ѝ тук.

Промяна, която следва знаците

За разлика от промяната свързана с болка и дискомфорт, тук нещата се случват по-плавно и не толкова категорично. Можем дори да спекулираме, че ако не следваме тези знаци и не направим промяната спрямо тях, тогава ни очаква рязкостта и безапелационността на първата категория.

♦ Хрумна ми и реших да видя до къде ще ме отведе.

♦ Започна като хоби и постепенно хората около мен започнаха да искат още и още.

♦ Всичко започна на шега.

♦ Всичко започна след разговор със съседа ми по място в самолета.

В такива ситуации, като Хензел и Гретел, следваме трохите и се надяваме те да ни отведат към захарната къщичка, като пропуснем изяждането от злата вещица.

Илюстрацията за тази ситуация е собственият ми опит. Така започнах с кариерните консултации и кариерния коучинг – следвайки знаците. Приятели ми се обаждаха да се посъветват за документи за кандидатстване. Обсъждахме следващите им кариерни стъпки на чаша чай. Подготвях ги за интервю по телефона. Всичко това ми беше приятно и много удовлетворяващо. Скоро те започнаха да ме препоръчват на техни познати. Когато разбрах, че съм бременна за втори път и сметнах, че животът ми свършва (явно съм комбинирала промяната със следване на знаците и с катаклизъм, който е бил само в главата ми), реших да направя сайта и да опиша това, което правя.

Промяна родена от собствена визия и избор

Тук глаголът е проактивното „реших“. Реших, че:

♦ Искам повече свобода.
♦ Това беше прекалено добра възможност.
♦ Искам да следвам сърцето си.
♦ Внезапно осъзнах, че няма какво да загубя.

Тази промяна обикновено настъпва с известно ниво на осъзнатост и след като сме минали през определени кариерни опитности. Свързана е до известна степен с първите две, защото обикновено има ниво на дискомфорт от текущата ситуация, има и знаци, които сме следвали, за да стигнем следващата си голяма стъпка, но разликата е, че тази промяна я случваме – или поне имаме усещането, че сме я избрали ние.

Най-добрият пример, който ми хрумва е за дама с богат и разнообразен опит в сферата на човешките ресурси, която в един момент реши, че не иска повече работа от 9 до 5, не иска да е дефинирана и ограничена от корпоративна среда и започна да работи на консултантски начала за различни компании. Така се сдоби с важната за нея свобода и продължи да се занимава с това, което истински обича. Част от успешните бизнеси или частни практики са започнати така – с осъзнатост и решимост, други – с болка и неудовлетворение, което разбира се, не ги прави по-малко успешни или значими.

Каква е вашата професионална ситуация в момента? Ако усещате, че сте на прага на кариерна промяна и имате нужда от кариерна консултация и подкрепа, свържете се с мен да поговорим.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,