Професионална промяна. А сега накъде?

17 януари 2016

Решили сте, че искате да смените професионалната си посока, с помощта на кариерен коуч или на добри приятели сте разбрали каква ще е следващата ви стъпка и сега се чудите от къде да започнете. Ако сте работили с коуч, с него или нея най-вероятно сте направили план за действие със срокове и задачи, а ако не сте – ще ви дам един съвет, който работи в 100% от случаите.

Поговорете с познат от новото поприще или индустрия, към които сте се насочили.

Професионална промяна PersonalHR кариерни консултацииКак да го намерите?

С една от прекрасните жени, които консултирам, в тази ситуация подходихме смело и леко агресивно. Нейният темперамент е точно такъв и този подход много й пасна, а и доведе до впечатляващи резултати: тя успя да накара хора на високи позиции в сферата, която заедно идентифицирахме като подходяща за нейните таланти, да се срещнат с нея и в последствие да я напътстват. Написа им мейли, без да ги познава, изразявайки възхищението си от кариерата и постиженията им, както и желанието си да научи как са го направили. След около седмица, им се обаждаше по телефона, за да си уговори среща. Тези, които се съгласиха да се видят лично, бяха толкова впечатлени от енергията и ентусиазма й, че започнаха да й помагат и дори я представиха на контактите си.

Ако не сте почитатели на този метод, има и други креативни начини да се свържете с хора, които са успяли в сферата, от която се интересувате. Например: LinkedIn, конференция, на която знаете, че хората от целевия ви бранш обикновено присъстват, колеги, с които сте учили в университета или съученици от гимназията. Кариерен консултант с богата мрежа от контакти също може да ви е много полезен.

След като вече сте успяли да планирате среща с човек, който е успял на мечтаното ви поприще, как да се подготвите? Такива хора обикновено са заети и за да ви отделят този половин или един час, са отказали времето си за друга лична или професионална кауза. За това, най-добре да сте отлично подготвени преди срещата.

Ето няколко въпроса, с които – освен, че ще им покажете, че сте помислили преди да поискате да ви отделят от времето си, ще научите важна информация, която ще ви помогне да вземете решение дали наистина тази кариера е подходяща за вас.

Професионална промяна PersonalHR кариерни консултации

1. Работата ви има ли негативни ефекти върху начина ви на живот или върху времето и енергията за преследване на лични цели?

2. По колко часа на ден/седмица работите? Гъвкаво или стриктно е работното време? Често ли се налага да променяте личните си планове за сметка на работните?

3. Какъв е потенциалът за печалба в този бизнес? Според вас колко време е необходимо, за да се достигне това ниво?

4. С какви хора взаимодействате най-често?

5. Какви качества според вас са необходими, за да успея в това поприще?

6. Какво е нужно, за да стигна до върха? Колко време, енергия, средства?

7. Колко често пътувате? Кратки или по-дълги са пътуванията?

8. Какви са недостатъците на тази кариера?

9. Кои са задължителните неща, които трябва да направя, за да имам шансове за успех?

След като научите тази информация, съпоставете я с вашите ценности и вярвания. Виждате ли се на такова място? Готови ли сте да направите тези жертви? Ще можете ли да организирате приоритетите си така, че да работите по 60 часа седмично първите няколко години? Как ще повлияе тази промяна на семейните ви отношения?

Ако отговорите на тези и всички останали важни въпроси, които възникнат след срещата с човека от индустрията, са задоволителни, можете да пристъпите към изпълнение на планът създаден съвместно с кариерния ви коуч. Или да потърсите кариерен консултант, който да ви напътства в процеса на промяната.

Коментирайте