1. Представи се накратко – коя е Мария?

За тези които не знаят, Мария означава магнит. Поне така ми каза един странник, пишейки името ми на иврит преди мнооого години в крехките ми 20. Тъкмо бях започнала работа в банка и бях много горда със себе си. На мен ми хареса, защото през целият ми живот сякаш привличам определени хора и обстоятелства. И до ден днешен е така.

Та, Мария е магнетична, вярва във вълшебства и много иска да покаже, и на другите хора, че те са във всички малки неща от живота.

2. С какво се занимаваше преди да започнеш да създаваш мандали и да ги влагаш в прекрасни творения?

Преди мандалите работех в банка, където попаднах ей така – случайно. Нямах си никаква идея къде съм и какво правя, но беше престижно и се изкарваха пари. Оставих някак рисуването зад себе си и се съсредоточих в кариерата си. И така 13 години – започнах от най-ниското стъпало в родния ми град Пловдив като касиер, след това станах фронт офис. Открихме се със съпругът ми, който също работеше в тази институция и се преместих в София при него, където продължих да се развивам като Help Desk в ИТ отдела и стигнах до Business analyst в звено Project management. Рисуването бе отдавна забравено и не бях пипвала молив поне десетилетие. Този живот ме бе погълнал изцяло и мислех единствено как мога да се развивам още и още.

3. Как се случи промяната? Трудно ли беше да вземеш решение да напуснеш корпоративната си работа и да започнеш свой проект?

Промяната започна година-две, преди да изляза от този балон. Стресът и това, че живеех постоянно на педал се отразиха сериозно на здравето ми. Съпругът ми все повтаряше – намери си хоби и отдушник, ще прегориш. Е, прегорях.

Един ден, както си стоях на бюрото пред компютъра в офиса си казах – аз си имам хоби, защо ми е да си търся ново? Станах и отидох в мола, купих си молив и гумичка, върнах се, седнах на бюрото си и на тефтерът ми със задачи нарисувах ей този сладур – изскочил от моя отдавна забравен, вълшебен свят. Тогава разбрах, че все още мога да рисувам и бях в екстаз. Така започна всичко от начало.

Година-две по-късно, през втората вълна на Covid19 ме съкратиха и останах в нищото с една торбичка лични вещи, няколко боички и инвитро процедура в процес. Всичко това след 13-те ми години работа в институцията. Бях съсипана.
Тогава съпругът ми бе вълшебника, който ми подаде ръка и ми вдъхна кураж. Каза ми – направиха ти услуга, погледни го от хубавата страна. Каза, че аз мога, че вярва в мен и ще ме подкрепи да започна новият си живот в изкуството. Спрях да плача и започнах да творя.

Не след дълго вече имах собствена фирма и бранд – Mandala Dots By Mariya. Целта ми беше да достигна до колкото се може повече хора в корпоративният свят, за да внеса поне малко цвят и положителна емоция в сивото им ежедневие.

 

4. Защо мандали? Те ли те избраха или ти тях?

Мандалите се появиха, както всичко важно в живота ми – на правилното място в правилния момент и ме сграбчиха здраво. Попаднах случайно на мадала, рисувана с техника поантилизъм, на една дама от Канада, която по-късно избрах за мой ментор. Бях запленена, вярвате или не – омагьосана. Трябваше да се науча, трябваше да стана много добра. Оказа се, че не е никак лесно – от намирането на подходящи бои и инструменти до рисуването на тези точки, които създаваха перфектния пъзел. Започнах да изучавам техниката и мистерията на мандалата, и сега мога да кажа, че няма нищо случайно в този живот, а мандалите наистина са вълшебни. Продължавам да се уча и усъвършенствам всеки ден. Рисувам не просто, за да продавам, а за да запозная света с това що е то мандала и да изпратя емоция, която да пленява.

Рисувам не само мандали, разбира се. Бизнесът, който градя се основава на рисуването на ръка, защото само така можеш да придадеш душа на едно творение. Искам да покажа, че в България може да има качество, емоция и професионализъм, хванати ръка за ръка.

5. Как решаваш каква мандала да избереш ако клиентът няма конкретни предпочитания?

Любимите ми клиенти. Всички си мислят, че този типаж е най-трудният, но за мен е предизвикателство. Да създам нещо ново и да предизвикам себе си. Често клиентите ми ме наричат вълшебница и явно съм си повярвала.

Решенията какво да сътворя за такива клиенти обикновенно са базирани на интуицията ми. Опитвам се да проведа неангажиращ, но насочен разговор, за да „усетя“ човека срещу себе си и да мога да създам нещо подходящо. Също така се обръщам и към значението на цветовете в мандалата, което доста ми помага.

6. Коя е най-интересната ти поръчка?

Ох, тук ме затрудни много. Всеки нов проект за мен е интересен и трудно мога да ги класифицирам. Мисля, че най-интересно за мен, бе изложбата която направих в началото на годината с едно друго вълшебно момиче, което също ме откри ей така – сякаш с магнит.

Това начинание си беше сериозно предизвикателство и изпитание. Нарисувах най-големите си мандали и доста интересни картини oбвързани със сакралната геометрия, което е една цяла нова наука.

7. Какви са следващите ти творчески планове?

Нов бранд, който е почти готов. Нова изложба, надявам се догодина. И кой знае още какво ще дойде в правилния момент на правилното място.

8. За какво мечтаеш?

Мечтая за простички неща – да сме здрави, да се обичаме, да сме по-добри и човечни хора, за ателие. И никога, ама никога повече да не попадам в корпоративна среда (или по-точно ад за всяка свободолюбива и креативна душа)!


Един отговор за “От банкер към творец на пълен работен ден”

  1. Прекрасна си Мимка. Пожелавам ти много успех в новото си начинание. Човек трябва да прави неща които го правят щастлив. И нека скоро се сбъдне и най-съкровенната ти мечта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *