5 начина да покажем любов и внимание

9 април 2013

Тези разсмисли са провокирани от желанието ми да споделя с вас чудесна теория за определяне на начините за приемане и показване на обич от децата и от възрастните. Задълбочих се в темата покрай коучинг клиент, който имаше нужда от работа върху емоционалната си интелигентност и отношенията си с хората – в професионален и личен аспект.

Замисляли ли сте се колко е важно да знаем как близките и колегите ни предпочитат да получават нашето внимание и загриженост? Замисляли сте колко е важно да изразяваме благодарност, да мотивираме и общуваме като ползваме предпочитаните инструменти на хората около нас, а не винаги непременно нашите собствени? Знаем ли самите ние кои начини докосват сърцето ни и ни карат да се чувстваме разбрани и приети и кои забравяме на следващия ден?

Ако управлявате хора, за да бъдете вдъхновител и мотиватор, е важно да имате представа от индивидуалните предпочитания на всеки да получава признание. Ако искате да поддържате добри отношения с колегите си, да имате широка мрежа от контакти, на които можете да разчитате и да ви уважават заради специалното отношение, което показвате към хората, с които сте заобиколени, тогава информацията в следващите редове, ще е важна и полезна за вас. Ако искате да подобрите общуването си със семейството и приятелите и да се научите да изразявате чувствата си по начините, по които близките ви хора обичат, прочетете ги и ескпериментирайте. Ако имате деца и се стремите ежедневно да им показвате любовта си, така че те да разберат и оценят – опитайте се да разберете техните нужди за приемане на любов и внимание и им отговорете.

Според психолозите, 5 са основните начини, с които децата и възрастните изразяват любовта си и получават доказателства за любов, внимание и загриженост:

♦  Физическо докосване  – прегръдка, целувка, милувка, секс

♦  Утвърждаващи думи – справяш се чудесно, направил си много полезно предложение, работата ти е много важно за нас

♦  Споделено време – семейна вечеря без телевизия, пътуване, тийм билдинг, ден на отворените врати на мениджъра

♦  Подаръци – играчки за децата, книги, удобен стол за офиса, розова чанта за лаптоп

♦  Услуги – ще занеса дрехите ти на химическо, ще гледам децата за няколко часа, докато ти отидеш на масаж, ще сготвя и ще донеса топла храна за обяд в офиса

Разбира се, повечето хора най-вероятно изразяват и получават любов чрез няколко от тези инструменти, но един или два са доминиращи. Помислете как е при вас. Можете да си направите списък с основните характеристики на всеки начин според вашата ценностна система и след това да ги подредите по приоритет.  Например:

  • Физическо докосване – обичате ли физическия контакт, прегръщате ли и държите ли за ръце приятелите и познатите си
  • Утвърждаващи думи – ти чудесно умееш да планираш
  • Споделено качествено време – романтичен уикенд до Велинград с любимия човек
  • Подаръци – тези перли, за които отдавна мечтаете
  • Услуги – как искам някой да закара колата на годишния преглед вместо мен

Степенувайте ги по това кое най-силно кара сърцето ви да трепва и ще разберете основия езика на любовта за вас. Можете да направите същото упражнение с партньора си, хората от вашия екип, мениджъра, приятелите, децата. Или можете да им разкажете за начините и да ги помолите те да се определят, или да изпробвате всеки от методите за показване на любов с всеки човек и да прецените вие, спрямо силата на реакцията.  Основният начин, по който хората обичат да приемат любов и внимание е и основният, който използват, за да дават, така че това също може да е добра индикация.

След като разберете тази важна информация за близките и колегите си, ще ви е много по-лесно да общувате, да показвате признание и да изберете стимулираща награда за човек от екипа ви, който се е представил блестящо на презентацията на новия проект. Ще ви е много по-лесно да  поощрите детето си, да покажете любовта към половинката си и да обърнете внимание на родителите си. Ще ви е много по-лесно да давате и получавате любов, от което самите вие ще се чувствате живи, пълноценни и щастливи.

Ако не се чувтвате в свои води при определянето на ценностите и вярванията си, ако имате нужда от подкрепа при избора на професионално поприще или разрешаване на личен конфликт, професионалният личен коуч може да бъде от голяма полза. Обадете ми се и ще поговорим как мога да допринеса за изясняване, планиране и постигане на приоритетите ви.

Коментирайте