Фрийланс консултант – свобода и възможности

22 април 2013

Втората ни среща е със слънчевата и целеустремена Диана, която работи като фрийланс маркетинг консултант и списва блога Freelance Tips. Диана разказва за страстите и мечтаната работа и предлага ценни съвети за всички, които са на професионален и личен кръстопът.

Приятни минути с вдъхновителката и пътешественичка – Диана!

1. Представи се с няколко думи, коя е Диана?

Пътешественик съм по душа и както се сещате, не спирам да пътешествам. Пътувам много за удоволствие и от време на време оставам на едно място за по-дълго време, за да видя как живеят местните 😉 Много се усмихвам и смея, по принцип съм добронамерена към всички, но също така съм принципна – което не винаги се харесва на околните… Доста добре си организирам и планирам времето, винаги си върша работата на време и качествено, но противно на това – често закъснявам за срещи с приятели. Иначе, по-тривиалната информация, която може би е редно да включа – от малък град в България съм, живяла и работила съм в близка и далечна чужбина по малко, а днес съм щастлив фрийланс маркетинг консултант. Обичам работата си, върша я със страст и което е по-важното – винаги ми е интересно, защото проектите ми са все с чуждестранни клиенти и нямам физически офис, който да ме задържа. Това е живот-мечта и работа-мечта за мен, защото си нося лаптопа и обикалям света без притеснения за работа и пари.

2. Коя е голямата ти страст? Кое те зарежда с положително настроение и те кара да ставаш сутрин от леглото?

Определено пътешествията са ми най-голямата страст! Почти всичко ме зарежда положително – от малко коте, което се опитва да се качи върху гаража, през разходка в парка с любимия човек, та чак до доволен клиент, който ми е пратил благодарствено писмо! А сутрин ставам от леглото с усмивка, защото оценявам какво имам (свобода! – ако не е станало ясно ;-)), знам какво искам и знам, че единствено и само от мен зависи дали и какво ще постигна. Не се страхувам да търся и да греша, стига да се уча от грешките си и да вървя към целта. Не е лъжа, че щастието е в пътя…

3. Как откри страстта/таланта си?

Както с всички хубаво неща – случайно 😉 Първото ми излизане в чужбина беше преди почти 10 години, живях в Щатите за половин година, пътувах доста там и осъзнах, че допира до чужда култура и живот извиква у мен неподозирани емоции и удоволствие. От тогава имам десетки страни посетени на 3 континента и to-go листът ми е все още много дълъг. А за работата – тъй като и тя се оказа моя страст – наистина разбрах какво удоволствие ми доставя да помагам с маркетинга на различни компании, когато започнах да работя като фрийлансър по чуждестранни проекти. Неописуемо е чувството всеки ден да се чувстваш оценен, да научаваш нещо ново, да се изправяш пред нови предизвикателства и да покоряваш нови върхове.

4. Ако можеше да промениш нещо в професионалните си избори, какво щеше да бъде то?

Нищо! Преди да стана фрийланс маркетинг консултант съм работила в различни фирми в България и по специалността си и не чак толкова… Но този опит е безценен, защото ме научи на много неща. Мисля, че възможността да съм фрийлансър дойде малко случайно в моя живот, но определено в подходящия момент. Радвам се, че съм се почувствала готова тогава – не се изплаших от трудностите, имах подкрепата на близки и приятели, и се хвърлих с рогата напред. Не съм погледнала назад нито за миг.

5. С какво си се занимавала преди това? Какви уроци научи и как достигна до настоящето си поприще?

Работила съм за кратко в кол център, в телевизия, в рекламна агенция… Бях в туристическа агенция, като създател на текстове; а по-късно в друга туристическа агенция като агент продажби и екскурзовод. Била съм маркетинг мениджър в малка фирма. В чужбина опитът ми се изчерпва с позициите на офис асистент и „момче за всичко“ в хотел. Освен работните си навици, професионалната си етика и практическите си знания за маркетинг и работа с хора, мога да кажа, че научих 2 ценни урока от всичко изброено:

1) Aко имаш уменията и си достатъчно мотивиран да се развиваш, намираш начин, винаги!

2) Mного е важно да имаш принципи и да си ги отстояваш – само така ще се наслаждаваш на това, което имаш, и ще постигаш целите, които си поставяш.

6. Какви са плюсовете и минусите на това сам да си си шеф?

Хм, да видим… може би е различно да имаш фирма и сам да си си шеф от това, което аз правя, но все пак – като плюсове бих окачествила:

 • Разполагам с времето си
 • Имам свободата да избирам с кого да работя и по какви проекти
 • Планирам времето и работата си по начин, който на мен ми харесва и ми е удобен – така имам свободно време за забавление и за учене, не само за работа
 • Мога да експериментирам
 • Мотивирана съм и по-важното – имам времето да повишавам квалификацията си и да променям посоката си на развитие, ако реша
 • Работата онлайн ми позволява да пътувам и живея, където си искам
 • Не на последно място, в сравнение с предишни заплати, които съм получавала, печеля прилични пари
 • Мога да планирам и диверсифицирам източниците си на доход чрез работа по различни проекти, а не за един работодател
 • Разчитам на себе си и знам, че ако си свърша работата навреме и качествено, трудът ми ще бъде оценен

Като минуси бих споделила:

 • Не важи приказката „аз се правя, че работя, а те се правят, че ми плащат“ – като фрийлансър, доходите ми са пряко свързани с работата, която свършвам – каквото си изработиш, това ще получиш
 • Предразположена съм към обездвижване, тъй като когато офисът ми е у дома – в началото не осъзнавах, че ми липсва движение и бързо натрупах излишни килограми 😉

7. Какви съвети би дала на хората, които са на професионален (и личен) кръстопът и не знаят по кой път да поемат?

Съвети много, ама и хора разни. Така, че най-ценният съвет, който бих могла да споделя от опит, е да се спрат за момент, да поемат дълбоко дъх и да си зададат въпроса „Как АЗ искам да изживея живота си?“. Бъдете смели в отговора си. Човек наистина е голям, колкото са големи мечтите му. За да успеем, трябва да бъдем честни със себе си, да искаме най-доброто от и за себе си и веднъж знаем ли какво искаме – да си направим план как да го постигнем. Знам, че е много лесно да се каже и че изпълнението е по-трудно, но няма невъзможни неща. Колкото по-рано го осъзнаем и приемем, толкова по-добре!

8. Всичко друго, което би искала да споделиш, а аз не съм се сетила да го опиша.

Aпелирам всички, които са заинтересувани от възможностите за фрийланс работа с чуждестранни клиенти, да посетят блога ми Freelance Tips. Не продавам нищо на него, нито искам нещо от читателите си (освен коментари, въпроси и обратна връзка, за да знам кога съм полезна и какво мога да подобря). Списвам блога изцяло алтруистично и започнах да блогвам преди години с единствената идея да помогна на всеки, който иска, но не знае как.  Благодаря за поканата да споделя моята история с твоите читатели, Теодора!

Коментирайте