Защо не получавам покана за интервю?

28 май 2013

Много клиенти и приятели ми задават въпроса – Кандидатствах на толкова много места, защо не ме канят на интервю? Да изпращаш CV-та и мотивационни писма и да не получаваш желаното обаждане, може да бъде предизвикателно преживяване, дори за най-търпеливите. И така, какво се получава? Къде е проблема – при кандидата, при компанията, която търси служители или някъде по средата?

5 причини, поради които не получавате покана за интервю

 Кандидатствали сте за позиция, за която не сте достатъчно квалифицирани.  Ако, според изискванията на публикуваната длъжностна характеристика, компанията има нужда от счетоводител с опит около 2 години, а вие току що завършвате университета и решавате да опитате, по-вероятно е да не ви се обадят. За да избегнете разочарованията, не кандидатствайте за позиции, за които не сте достатъчно квалифицирани. Разбира се, по метода 80/20, можете да се ориентирате кои са наистина важните изисквания за работодателите и с кои евентуално биха направили компромис. Можете  и да потърсите кариерен консултант, който да направи това вместо вас и така да не пропускате подходящи възможности, но и да не кандидатствате на места, на които не покривате важни критерии.

 Не сте включили в CV-то достатъчно ключови думи. Сигурно ви е омръзнало да чувате за ключовите думи, обаче те наистина са важни. Когато специалистите по подбор или софтуера за първоначален преглед на документи, сканират автобиографията ви и не открият достатъчно от думите, които търсят – тогава логично кандидатурата ви отива в списъка с отхвърлените кандидати.  5-10 секунди е времето, което отделя един специалист по подбор на всяко CV, което преглежда, за да прецени дали кандидатът да продължи напред в процеса.  За това ключовите думи на правилните места са толкова ключови.

 CV-то ви не е форматирано подходящо. Ако ползвате стандартния Европейски формат, както и 90% от останалите кандидати за позицията, няма как да очаквате CV-то ви да се отличи. Ако описвате задълженията на последното си работно място в разказвателна форма, ще е трудно за човекът, който преглежда документите ви да се ориентира и в крайна сметка ще се откаже и ще ви сложи в неподходящата купчина.  Поставете се на мястото на хората, които ще четат CV-то ви и им помогнете – форматирайте важната информация, така че да се отличава, правете списъци, оставяйте достатъчно празно пространство, за да може CV-то да диша.

 Подали сте документите си късно в процеса по подбор и работодателите вече са избрали кандидат. Повечето компании не започват интервюта преди да е изтекъл крайния срок на обявата им за работа, но някои стартират с прегледа на документите още след като получат първите CV-та и насрочват интервюта, докато обявата е все още валидна. В тези случаи е важно да сте от първите. Тъй като няма как да знаете коя компания как действа, винаги е добре да кандидатсвате малко след пусковия ден на обявата, за всеки случай. Търсенето на работа си е работа, за това отделете й необходимото време и внимание или поверете част от процеса на професионален кариерен консултант.

 Просто нямате късмет. Понякога сте направили всичко правилно – кандидатствате за позиция, за която сте сигурни, че отговаряте на изискванията, имате чудесно написана автобиография с правилните ключови думи, подали сте документите си на втория ден от публикуването на обявата и все пак не стигате до интервю. Тук причините може да са всякакви – мениджъра на отдела може да е решила да прекрати конкурса, защото е преценила, че не може да си позволи такъв специалист или пък ще търси друг тип профил, наели са вътрешен кандидат, специалистът по подбор не е преценил добре квалификациите ви и сте попаднали в грешната купчина и т.н. и т.н.

Така или иначе, няма да получите обаждане от всички места, на които сте кандидатствали, така че, след като направите всичко необходимо, за да се представите по най-добрия начин, се заредете с търпение и положителна нагласа или опитайте някои от по-нестандартните начини, за да стигнете до компаниите, които ви интересуват. Повече за нетрадиционните подходи за търсене на работа – в следващата публикация.

Коментирайте