Или как да създам собствен бранд, когато подготвям CV?

Преди да започнете процеса по търсене на работата, запитахте ли се каква е крайната ви цел? Да смените работата си? Да смените сферата, в която работите? Да спечелите конкурса, който толкова отдавна чакате? Общата цел на всички, които излизат на пазара на труда е да се продадат. Разбира се, след като са преценили в какво са добри, кои са талантите им и на какъв тип работа могат да ги използват. Следващата стъпка е подготовката на документи, които да ги представят в най-добрата им светлина.

След като ще се представяме, защо да не вземем назаем някои техники за по-добра презентация от сферата, в която имиджа е всичко? Рекламата. Основната формула, която копирайтърите използват при създаването на реклами е:

 

  1. Привлечете внимание
  2. Задръжте интереса
  3. Създайте желание
  4. Призовете към действие

 

 

Използването на рекламните принципи е помогнало на много хора да намерят подходящата работа. Тези техники могат да подхранят самочувствието ви и да ви помогнат да се прицелите (и да уцелите) по-добре платена и удовлетворяваща работа.

Стъпка 1 – Как да привлечем внимание?

За да привлекат вниманието, хората, които подготвят печатна реклама поставят най-силните страни на продукта в началото на изложението. Не е необходимо да прочетете края на книгата, в случая рекламата, за да разберете кои са силните страни на продукта или услугата,  за които четете. Как да използвате това знание в подготовката на документи за кандидатстване?

CV – направете първоначалното си изявление силно и запомнящо се, поработете върху начина, по който изглежда CV-то ви.  Стандартният европейски формат отдавна не е достатъчен.

Мотивационно писмо – опишете най-силните си качества и възможности в началото, а не ги пазете за края. Направете ги като списък, за да са по-четими.

Добри примери, от практиката ми,  за привлекателно първо изречение в CV са:

  1. Можете да удвоите продажбите си в следващите 6 месеца. Конкурентите ви го направиха. (написано за търговец, за коготото реферирахме към ефективността на продажбите от последното му работно място)
  2. Вие сте прекалено заети, за да се тревожите за ежедневните проблеми и детайли. Нека да помогна. (Написано за асистент, който се цели в по-висока административна позиция)

 

И няколко по-консервативни примера за силно обобщаващо изречение в началото на CV:

  1. Мениджър ориентиран към постигане на резултати с фокус върху клиентите
  2. Юрист с визия, смелост и ръководни качества
  3. Учител с богат опит – посветил 20+ години в изучаването на социологията

 

Подробно описание на следващите стъпки от създаването на персонален бранд, очаквайте в следващата статия, а междувременно ако имате нужда от кариерен консултант, който да ви представи в най-добрата ви светлина, ще се радвам да ви помогна.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *