Колко е важна целта при търсенето на работа?

4 October 2012

Ако не знаете къде отивате, най-вероятно ще стигнете някъде другаде

-Йоги Бера

 

Много обичам да плувам, не съм бърза, но издържам на дълги разстояния. По-скоро маратонски стил, отколкото състезателен.  На морската ни почивка това лято плувах всеки ден по около километър. Забелязах, че плувам по два начина в зависимост от настроението ми – с и без набелязана цел.

При първият начин – се съсредоточавам върху лодка или къща и изминавам планираното разстояние бързо и неусетно, концентрирам се върху целта, а не върху процеса и дори не усещам умора в края на плуването. При вторият начин се наслаждавам на движенията и разглеждам кристалната вода около себе си, усещам галещия допир и се отнасям в някакъв мой свят. Освен удоволствието от процеса, се оказва че или не съм изминала планираното разстояние или междувременно съм се изморила и илизам по-рано или времето, което ми  отнело плуването е два пъти повече.

Поуката от процеса на плуване може успешно да се приложи и в процеса на търсенето на работа. За да получите това, което искате, първата ключова стъпка е да определите точно какво искате. Звучи като универсална и проста истина, но ще се изненадате колко хора се надяват да си сменят работата или да променят нещо в живота си, но не са наясно със силните страни и потенциала си и решават да пускат CV, където им попадне. С този подход най-много могат да се окажат на неподходящо място, което да се наложи да напуснат няколко месеца, след като са започнали и после да се чудят как да обясняват краткото пребиваване на следващия работодател. Така неусетно се превръщат в job hoppers, от които се пазят всички компании и порочният кръг се затваря.

Ако добре знаете, че цифрите, логичното мислене и моделирането са ви силни страни, а и страст – тогава е ясно, че с лекота и удоволствие ще направите финансова кариера. Ако имате няколко месеца опит с обслужване на клиенти, знаете език, обичате да пишете и харесвате рекламата, тогава много лесно можете да се разфокусирате и да решите да кандидатствате за всякакви позиции – от оператор в център за обслужване на клиенти през редактор в уеб сайт до рекламен специалист.  Няма нищо лошо в това да опитвате на много места, за да имате избор, проблемът би дошъл ако вземете решение, без да имате ясна професионална цел и представа за собствените си силни страни. Не случайно най-често задаваният въпрос на интервютата за подбор е „Къде се виждате след 5 години?“ – може би този, който го е задал пръв е искал да разбере дали кандидатът знае на къде се е запътил и дали пътят му съвпада с плановете на компанията, в която кандидатства.

Преди да започнете процес на смяна на работодател, обмислете целта си. Искате да смените компанията, но да запазите индустрията? Искате цялостна промяна? Искате да започнете собствен бизнес? Искате повече или по-малко предизвикателна работа? Можете ли да си позволите да пътувате често? Искате ли да ползвате езиковите си познания? Поговорете с приятелите си за силните си страни. Вгледайте се в начина, по който прекарвате свободното си време.  Поговорете с кариерен консултант.  Съставете списък със силните си страни, желаните сфери и позиции, подгответе професионално CV и атакувайте пазара на труда.

Please, share your comment