Мотивационно писмо – пример

9 юли 2012

Харесали сте позиция, а в изискванията за кандидатстване пише, че е необходимо, освен CV-то, да подготвите и мотивационно писмо. Чувствате се неуверени, не знаете от къде да започнете и се чудите за какво им е на потенциалните ви бъдещи работодатели да се мотивирате допълнително.  Предлагам ви няколко лесни стъпки, с които писането на мотивационно писмо няма да е толкова предизвикателно.

  • Направете мотивационното писмо специално за компанията и позицията

Шаблоните правят най-лошо впечатление на хората, които пресяват документи. Не си и помисляйте да използвате шаблонни мотивационни писма, които сте свалили от Интернет. Дори не вмъквайте шаблонни изречения. Това е най-прекия път на документите ви за кандидатстване към кошчето за боклук.  Отнасяйте се с внимание и уважение към позицията и компанията, за която кандидатствате, така ще си гарантирате, че ще се отнесат с уважение и към вашата кандидатура, дори и да преценят, че не сте достатъчно подходящи и не ви поканят на лична среща.

  • Помислете защо вие сте най-подходящ(а) за позицията

Разгледайте внимателно изискванията описани в обявата за работа и помислете коя сфера от работния ви опит ще ви помогне да се справите с тях. Помислете и за личните си качества, например ако кандидатствате за позиция в отдел Продажби, това че сте активна, екстровертна личност със сигурност ще е във ваш плюс.

  • Фокусирайте се върху силните си страни

В обявата за работа е описано какво се очаква от бъдещия служител, който ще заеме позицията. Помислете върху това как вашите силни страни отговарят на описаните задължения. Например, ако в задълженията влиза подготовка на отчети в Excel, а за вас Excel е като прочетена книга, е важно да го отбележите в мотивационното писмо, особено ако не се е налагало да ползвате Excel на някоя от последните си професионални поприща и няма да имате повод да го вмъкнете в последваща лична среща.

  • Вмъкнете нещо специфично за вас

С какво се отличавате от другите кандидати? Карате ролкови кънки? Били сте шампиони по плуване в училище? Имате невероятен усет към хората и можете да се сприятелите с всеки в първите 15 минути? Ако нещо от вашите необикновени качества може да ви помогне да се справите добре на позицията, за която кандидатствате, опишете го, опишете и начина, по който смятате, че точно това качество би ви било полезно.

  • Не си измисляйте

Бъдете искрени. Ако нямате необходимия професионален опит, по-добре го напишете и добавете, че за сметка на това имате огромни количества ентусиазъм и енергия. Работодателят така или иначе ще разбере, дали по време на събеседването, или след като вече ви е наел на работа и тогава последствията няма да са приятни за никого.

Ако писането на мотивационно писмо и описанието на качествата ви не са ви силна страна и имате нужда от професионален консултант за търсещи работа, не се колебайте да ме потърсите. С радост ще се срещна с вас и ще ви помогна да подготвите печеливши документи за кандидатстване за работа.

Коментар

  1. Vesela каза:

    S nai-goliamo udovolsvie bih se sreshnala s Vas. mam nujda da mi pomognete za sustaviane na motivacionnoto mi pismo za rabota. Shte utochnim sreshta., pozdravi, V.

Коментирайте