Подбор на персонал базиран на силните страни

24 март 2013

Катo продължение на темата за избора на най-ценния капитал, се зарових в коучинг източниците си и се оказа, че има подход към подбора, които се нарича – strengths based recruitment или подбор на база на силните страни на кандидатите. Стана ми интересно и се задълбочих. Реших да разкажа повече и в PersonalHR с надеждата, че материалът ще се прочете освен от кандидати, които ще кимат одобрително, и от хора, които се занимават с подбор или такива, които планират в скоро време да увеличават екипа си.

Традиционният подход ни учи да избираме бъдещите си служители като комбинация от умения и опит, които съответстват на профила на съответната позиция. Въпреки че този начин е познат и изпитан и изисква по-малко инвестиция на време и ресурси, отсява потенциални кандидати, които биха били идеални за конкретната позиция, само на база предишен опит. Например, от фактът че кандидатът е работил няколко години в кол център среда, можете да си направите изводи за компетенциите му, надежността и може би дори за способността му да комуникира и да се вслушва в клиентските проблеми. Тази опитност, обаче, ви казва много малко за интересите и талантите на кандидата, които са много по-важни за процеса на подбор, защото от тях зависят бъдещата му продуктивност и лоялност. Интерюиращите могат да попитат, и обикновено го правят, кандидата за силните му страни, но този въпрос често не дава смислена информация, защото рядко кандидатите са наясно със силните си страни, а дори и да са, се стараят да ги представят по начин, който си мислят, че ще се хареса на потенциалния им мениджър – което пък допълнително обърква и усложнява процеса.

Миналата година, най-голямата застрахователна компания в Англия решила да възприеме метода на подбор базиран на силните страни на кандидата. Вместо да изисква специфични умения или определени години предишен опит, компанията разработвала обявите, като се фокусирала върху важни силни страни. Една от обявите им се наричала „Слушателят“ „Веднага щом телефонът звънне, Слушателят вдига слушалката и влиза в най-добрата си роля. Клиентите я обичат, защото е спокойна, приятна и ги разбира. Знае кои са правилните въпроси и ги задава с внимание и грижа, и най-важното – знае какво да прави с отговорите. В светът на застрахователните искове, тя е Слушателят.“

При тази обява, изискванията не са фокусирани върху умения, които могат да се придобият и техники, които могат да се научат, а върху силни страни и личностни характеристики.

Хората, които са разработили тази нестандартна кампания, разбира се, измерили резултатите, за да могат да докажат тезата си за по-голяма ефективност и да има на какво да се опрат следващия път, когато пожелаят да използват подобна нестандартна техника. Резултатите били впечатляващи – измеримо увеличение на ангажираността и производителността на служителите наети по този начин, както и намаляване на процента на напусналите наполовина още през първите четири месеца!

Впечатляващи резултати, наистина. Струва си да вложим малко повече усилия в описанието на позицията и подходящият кандидат и след това да берем плодовете на труда си, когато служителят вече е нает и обучен, отколкото да пестим в началото и да губим време и ресурси да мотивираме непоходящите хора. Нали?

3 коментара

 1. Vesela каза:

  Mnogo mi haresa statiata. Ako mi se naloji da podbiram personal za firmata ni, bih se vuzpolzvala ot preporukite.

 2. Статията наистина е много добра.
  Аз лично бих попитал, а какво правим със слабите си страни?
  Според мен също така е важно да можем да управляваме добре и емоционалната си интелигентност. Не бива и да се главозамайваме само с нашите успехи, трябва все пак да не забравяме и от къде сме тръгнали и къде сме бъркали.

 3. Teodora каза:

  Добър въпрос – слабите страни. Ще използвам една метафора – ако човекът е лодка – платното, което го движи и му дава посока, са силните страни, а дупката през която изтича водата, когато лодката е на суша – са слабите страни. Трябва да се погрижиш за слабите си страни, за да не потънеш, но да инвестираш в силните, за да можеш да стигнеш до там, за където си тръгнал.

Коментирайте