През целия си професионален опит до сега, подборът е бил част от ежедневието ми.  Наемала съм хора за моите екипи като съм отговаряла за целия процес, включително и първоначалното пресяване. Взимала съм участие в процеса на по-късен етап, след като консултантите са прегледали документите и са отсяли подходящите кандидати. Наблюдавала съм как работят агенциите за подбор, писала съм и подобрявала бизнес процесите, по които го правят. И сега в работата си като кариерен консултант ежедневно комуникирам с компании, които си търсят  служители и с компании, които търсят таланти за други компании.

Основният бизнес процес при отворена позиция е да се намери подходящия кандидат спрямо изискванията на профила и облика на екипа. Използват се различни канали за привличане на кандидати като онлайн медии, препоръки, кариерни центрове в университетите. След пресяването по документи, следват етапи на тестове, задачи и интервюта и така до „затваряне на позицията“ – казано на жаргон. Целта на всички консултанти по подбор е конкретната позиция и конкретната компания, за която работят. На пазара на труда компаниите са клиенти на агенциите по подбор, а кандидатите са ресурс. Съответно, приоритетът е върху клиента, а не върху кандидата. Всичко това звучи нормално и логично за пазарната икономика.

Къде е разликата между талантливия специалист по подбор и този, който приема работата си рутинно и съответно не е толкова ефективен и полезен в „затварянето на позиции“? Успешният консултант или мениджър на екип, който има отворена позиция се интересуват от хората, а не от конкретната позиция. Те обръщат бизнес процеса и след като са харесали кандидат се опитват да му намерят най-подходящото място при текущите си клиенти или в компанията, за която работят. За тях хората са в центъра на пазарната плоскост, а позициите се „затварят“ от само себе си. Този подход може да не звучи ефективен и съответно рентабилен, но дава най-качествените дългосрочни резултати.

Познавам двама професионалисти в разпознаването на талантите на човека, с когото говорят и намирането на най-подходящото място за уменията и способностите му. Единият е успешен мениджър, който ръководи печеливш бизнес и има най-лоялния екип, а другият – скоро създаде агенция за подбор и има най-лоялните и благодарни клиенти.

Тъй като работата на консултантите в агенциите по подбор е естествено насочена към клиентите им, според основните пазарни принципи, ако имате нужда от кариерен консултант, чиито фокус да е във вашите нужди и желания, обадете ми се, за да обсъдим дали и как мога да ви бъда полезна.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *