Преди няколко дни, един бивш бъдещ клиент ми каза, че мотивационното писмо не е важно, тъй като никой от хората занимаващи се с подбор не го поглежда, за това по-добре да се фокусираме върху направата на CV. CV-то, разбира се, е вашата визитна картичка, но мотивационното писмо може да направи разликата между това дали сте поканени на следващ кръг от конкурса, за който кандидатствате или автобиографията ви ще завърши в кошчето. Мотивационното писмо е вашият шанс да разкажете на бъдещите си работодатели защо искат да се видят с вас и да обсъдят позицията и мотивацията ви на лична среща.

Ето и мотивиращата история на Мартин Уорд, ИТ мениджър в голяма брокерска къща, за мотивационните писма. Мартин останал без работа след поредните съкращения покрай финансовата криза и започнал да следи обявите и да изпраща CV-то си на тези, които намирал за подходящи.  Обърнал се към личната и професионалната си мрежа от контакти, както и към агенции за подбор. Обявил на всеослушание, че си търси ново предизвикателство, но опитите му не се увенчали с успех. Този тип търсене продължило 1 година.

Мартин си направил равносметка и се замислил дали той не прави нещо не както трябва. Припомнил си коментар направен от един от мениджърите в компанията, в която работел преди да бъде съкратен  – ако някога има нужда от помощ, да му се обади, и решил да си опита късмета. Написал мотивационно писмо, в което му напомнял за успешен проект, по който работили заедно и как този проект е добавил стойност в компанията. Бил директен, използвал ясен пример и показал как би могъл и за в бъдеще да бъде полезен. Изпратил мейл на мениджъра, придружен с обновеното си CV и мотивационното писмо. След няколко кръга на подбор с хора на различни ръководни позиции, Мартин бил назначен на длъжност, която отговаряла на квалификациите му, била добре платена и той се чувствал удовлетворен.

Ако бил изпратил само CV-то си, без ценните уточнения описани в мотивационното писмо, най-вероятно CV-то е щяло да остане незабелязано. С правилното мислене в посока мрежа от контакти и правилният подход при оформяне на документите за кандидатстване, Мартин успял да постигне целта си.

Ако се чувствате загубени на пазара на труда и искате да промените подхода си при търсене на работа, но не знаете как, имате нужда от професионален консултант за търсещи работа.  След като обсъдим целите и възможностите ви, заедно ще изработим план за действие, както и необходимия брой автобиографии и мотивационни писма, за да успеете.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *