Току що сте изпратили CV-то си и осъзнавате, че това че изглеждате представително, чаровна сте или планирате да носите скъп костюм ако ви поканят на среща, няма да ви помогне в този важен момент.  Единственото нещо, което има значение е това как сте се представили – в писмен вид – и то пред напълно непознати.

Помислете си: имате две минути да направите впечатление, което ще предопредели качеството на живота си в следващите три, пет, а може би и десет години. Вашата автобиография е една от стотиците, които големите компании получават всеки ден. Много е заложено на това първо впечатление.  И така, какво точно се случва след като вашите документи за кандидатстване – автобиография и мотивационно писмо, пристигнат в отдел Човешки ресурси на компанията, която сте набелязали за следваща професионална стъпка?

Ако софтуерът на компанията не изпрати CV-то ви във виртуалното кошче за боклук, защото няма нито една от ключовите думи, които търсят, ще го погледне някои от хората, които се занимават с подбор. Ако няма правописни или граматически грешки и опита и квалификациите ви не звучат пресилено, консултантът по подбор ще го погледне още веднъж и ако това, което види му хареса, може дори да прочете мотивационното ви писмо. Всичко това се случва за две минути и определя изхода от търсенето ви на работа.

Според проучване направено от Brenda Greene, автор на книги за това как по-добре да се продадем на интервю за работа, точно толкова отнема на хората, които пресяват автобиографиите, да преценят дали ще продължите напред в конкурса, за който кандидатствате – 2 минути.  2 минути. Как по-точно да организирате документите си, за да привлекат внимание за 2 минути? На какво да наблегнете? Таланти? Професионална история? Образование? Подходящ опит? Кои са добрите практики? И еднакви ли са те за различните компании? Трябва ли да изпратите една и съща автобиография ако кандидатствате в отдел Продажби на малка софтуерна компания и в отдел Продажби на Кока-Кола?

Времето на стандартното CV, дори стандартното мотивационно писмо, безвъзвратно отмина. За да ви поканят на интервю, трябва да се отличавате. Трябва да се отличавате, при това по различен начин за различните индустрии.  Стандартното CV вече не отваря врати. Ако имате нужда от помощ при направата на професионална автобиография, с която да ви забележат и съветът на професионален консултант за търсещи работа, обадете ми се или ми пишете, за да обсъдим следващите стъпки.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *