Или какво ви кара да ставате сутрин от леглото? Коя е движещата ви сила? За кои каузи бихте се борили, без да се уморите?

Все въпроси, които можете да чуете на интервю за работа и с които потенциалните ви работодатели искат да преценят дали бихте се чувствали в стихията си на позицията, за която те търсят човек и в екипа, с който бихте работили. Сравнително стандартни въпроси, които ако отработите, няма да ви се налага дори да премисляте.  Помислите, обаче, за следния сценарий – вие рецитирате заучени отговори, отсреща преценяват, че мотивацията ви е на ниво и ви правят предложение, което вие приемате. В последствие се оказва, че въпреки че можете да вършите работата, не ставате сутрин с желание и започвате отново да мислите за промяна.

Повечето интервюирищи са си научили уроците за това как да разпознят дали кандидатът срещу тях притежава необходимите умения, познания и качества, за да се справи с техническите изисквания на съответната позиция. Колко от тях могат да разберат дали освен че сте страхотен маркетинг експерт, бихте се вписали в тяхната работна обстановка, бихте се чувствали уютно с начина, по който те са решили работното пространство и бихте дали най-доброто от себе си, защото с мениджъра сте от една кръвна група?  На стандартния въпрос – „Какво ви мотивира“, можете да отговорите с „възнаграждение“ – въпреки, че специалистите го определят като хигиенен фактор, но за това ще си говорим друг път, „интересна работа“,  „да уча нови неща“ и прочие клишета, но дали наистина ще си паснете с екипа, ръководителя и естеството на работа, се оказва съвсем различен въпрос.

Ако искате да проучите добре средата, в която ще започнете работа, а интервюиращият не знае как да подходи към вашите движещи фактори, задавайте въпроси на интервюто. Каква е работната среда  – екипна или по-скоро индивидуална? Трябва ли да се съревновавате с колегите, за да постигнете целите си? Динамична ли е работата? Как е управляван екипа – има ли някой, на когото да разчитате да ви напътства или очакват да сте самостоятелни? Как ще бъдете оценявани?

Тези въпроси целят да проверят трите основни фактора, по които можете да прецените съответствието между вашите ценности и тези на компанията – позицията, организацията и местоположението.  Подходящата позиция е такава, на която ще изпълнявате повече задачи, които ви доставят удоволствие и по-малко от тези, които не са ви приятни. Повечето хора смятат, че с това темата за мотивацията е изчерпана.

Дали с новата компания си подхождате организационно и от гледна точка на локация, също е много важно. Организационното съответствие най-общо означава дали вашият стил на работа и ценности си приличат с тези на потенциалния ви работодател. Работната среда – формална или неформална, начинът, по който определяте и преследвате целите, колко бързо се взимат решения, как можете да си управлявате времето, до колко ви е позволена свобода при взимане на решения и планиране на работната програма  – всичко това е важно за бъдещата ви мотивация свързана със специфичната позиция в специфичната компания.

Местоположението на новото ви работно място също е от съществено значение за това дали ще ходите с желание на работа. Дори да не трябва да смените града или държавата, помислете дали ще трябва да смените начина си на живот заедно с работата? Ще се налага ли да пътувате често и да прекарвате по-малко време извън дома? Ще трябва ли да промените логистичното обслужване на децата? Ще имате ли по-малко време за семейството или хобитата си ? Тези въпроси може би изглеждат маловажни пред перспективата за по-добра позиция и по-високо заплащане, но точно те биха могли да създадат толкова напрежение на новото ви работно място, че да се наложи да започнете процеса на търсене отново.

Ако ви е трудно да определите какво ви мотивира и към какъв тип индустрия, компания или позиция да се насочите, посъветвайте се с кариерен консултант. Свържете се с мен, за да обсъдим целите и професионалния ви опит и да изградим заедно стратегия за това как да намерите най-подходящото работно място.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *