Търсенето на работа не е лесна работа. Създаването на контакти с подходящите хора в индустрията, от която се интересувате и ходенето на интервюта са решаващи елементи от процеса, но вашата автобиография често е първия документ свързан с вас, който потенциалният  работодател вижда. Тя е визитната ви картичка. Автобиографията е много повече от резюме на вашия професионален опит; убедителната автобиография е средство, с което се рекламирате – тя може да е разликата между това да ви поканят на интервю и това да завършите в купчината с отхвърлени кандидатури.

Опитът ми в набирането на служителите от различни сфери, ме е научил да разпознавам открояващите се автобиографии. Въпреки че няма формула за създаване на автобиография, която да ви гарантира получаването на мечтаната работа, има определени стъпки, които можете да следвате, за да откроите кандидатурата си.

Първо трябва да решите в какъв формат и колко да е дълга вашата автобиография. Много е важно да включите цялата необходима информация и да я подредите по разбираем и лесен за четене начин. Проверете текста си за грешки: автобиографии с правописни и граматически грешки са първите отхвърлени.

Форматът: хронологичен или функционален

Двата основни стила на подредба на автобиография са хронологичен и функционален. Всеки от тях има своите предимства, като форматът, върху който ще се спрете, трябва да е базиран върху вашия професионален опит и типа работа, към който се стремите.

Хронологично подредените автобиографии са идеални за хора с дългогодишен опит в определена сфера и търсещи работа в същата област. Този вид биография започва с кратко описание на търсената позиция и хронологически подреден професионален опит, започващ от последната заемана длъжност.

Функционално подредената автобиография описва вашите възможности по начин, който можете да преработвате в зависимост от сфертата, в която искате да се реализирате. Подходяща е за хора, тепърва започващи професионалната си кариера или такива, които са на професионален кръстопът.

Дължината: 1 или 2 страници, това е въпросът

Когато става дума колко дълга или кратка трябва да е автобиографията, няма конкретен отговор. Дължината трябва да е базирана на опита и работата, която търсите. Това са някои основни насоки, които трябва да спазвате, за да сте сигурни, че вашата автобиография е с подходяща дължина. Забелязала съм, че биография по-дълга от две страници, трудно се чете внимателно.

1. Ако току що завършвате или искате да смените някоя от първите си работи,  или пък ако сте решили да промените насоката на професионално развитие, придържайте се към автобиография, не по-дълга от една страница.

2. Ако имате десет или повече години опит в сферата, за която кандидатствате, е удачно да подготвите автобиография дълга около две страници. Опишете проектите и отговорностите, които сте имали в тях. Избягвайте позиции, които не отговарят на темата, описание на курсове, които сте посещавали преди седем години или списък с предметите, които сте изучавали в университета.

3. Ако имате 20+ години професионален опит в различни сфери, десетки публикации и дълъг списък с доброволчески проекти, тогава можете да направите CV-то си по-дълго от 2 страници. Обикновено, обаче, уместните материали могат да се добавят като приложения на CV-то и така да не се налага да подготвяте дълъг основен документ.

Независимо от стила и дължината на автобиографията,  имайте предвид следните важни послания относно

Съдържанието:

♦ Определете ясно целта си – много по-лесно е и за вас и за потенциалните ви работодатели да преценят дали сте подходящи за определена позиция, ако имате ясно дефинирана цел.  Бъдете ясни в целеполагането, но не и с прекалено стеснен фокус, например цел дефинирана като – да изготвям счетоводството на международна компания предлагаща телекомуникационни услуги, доста стеснява кръга ви от възможности.

 ♦  Бъдете кратки и ясниописвайте информацията като имате предвид основната цел на автобиографията – да ви позиционира правилно за работата, която искате. Включете единствено информация съществена за позицията, за която кандидатствате.

 ♦  Бъдете структурирани и подредени – биографията трябва да се чете лесно, защото консултантите по подбор отделят около 30 секунди за първи преглед на документите за кандидатстване. За да им привлечете вниманието, изпозлвайте ключови думи, различен шрифт или по-големи букви.  Сложете най-важната информация по средата на първа страница и я представете по открояващ се начин.

♦  Рекламирайте, без да преувеличавате –  един от основните критерии, по които биографиите се разпределят на два типа „покана за следваща стъпка“ или „отхвърлени“ са преувеличените умения или резултати. Бъдете честни, представяйте се в най-добрата си светлина, но не украсявайте прекалено.

♦  Фокусирайте се – прочетете внимателно изискванията за позицията и наблегнете на проекти, в които сте използвали или придобили съответните умения. Не е необходимо потенциалните работодатели да знаят абсолютно всичките ви задължения на предишни позиции, достатъчно е да видят, че отговаряте на това, което те очакват за конкретното свободно място.

♦  Допълнителните секции – в допълнение на работния опит, не забравяйте да включите умения, курсове, сертификати, награди, публикации и други, които са релевантни към съответния конкурс.

Ако всички тези съвети ви се виждат добри на хартия, но сложни за изпълнение и смятате, че имате нужда от кариерен консултант, който да ви помогне с подготовката на CV, с радост ще ви помогна.  Свържете се с мен, за да обсъдим нуждите и очакванията ви.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Tags: , , , , , , , , , , , , ,